Še preden vstopimo v restavracijo Hotela Park, kjer v teh dneh že tretjič poteka Festival britanskega karija, dobimo občutek, da so se organizatorji v veliki meri potrudili, da festivalsko vzdušje naredijo čim bolj sproščeno, gosta pa že od vsega začetka popeljejo v neki nov, eksotičen svet. Pred restavracijo prišleka pričaka miza z različnimi čaji, kjer si lahko po želji izbereš topel napitek ali pa samo povprašaš po različnih okusih in njihovih učinkih. Vsem, ki jim skrbi ni uspelo pustiti doma, pa lahko pomaga tudi maserka, da se na preskušanje različnih kari jedi odpravijo kar se da sproščeno.

Kot popoln začetnik na področju karija sem z navdušenjem pozdravila odločitev organizatorjev, da obiskovalcem letos ponudijo kari jedi v obliki samopostrežnega bifeja, saj to radovednežem odpre možnost, da preskusijo vse ponujene jedi. Vsi kuharski mojstri in prisotni organizatorji z veseljem pojasnijo, kaj priporočajo začetnikom, česa naj se gost zaradi pikantnega pridiha raje loti z rezervo, kar mi je v veliki meri olajšalo izbiro – tako kot tudi vsem, ki se pikantne hrane lotijo z rahlim strahospoštovanjem. »Za bife ponudbo smo se odločili zato, ker smo menili, da je to najboljši način, da gostom predstavimo letos zares pestro ponudbo in jim ponudimo možnost, da preskušajo različne jedi in eksperimentirajo z okusi,« odločitev pojasni Urša Malovrh, pomočnica direktorja Hotela Park.

Na festivalu, ki ga organizirata britanska revija Curry Life Magazine in Hotel Park, sodeluje pet vrhunskih bangladeških kuharjev, ki imajo svoje restavracije v Veliki Britaniji in ki bodo te dni pripravili skupaj 50 različnih kari jedi, vključno s svetovno znano piščančjo različico tikka massala ter jedema jalfrezi in balti. Gostje tako lahko v času kosila in večerje izbirajo med različnimi okusi karija, večerno vzdušje pa dodatno popestrijo še plesni nastopi.

Britanski kari je drugačen

Pri nas še vedno velja splošno prepričanje, da je kari ime začimbe, a ni tako – izraz kari označuje širok nabor jedi, ki so jim skupne nekatere značilnosti; kari jedi večinoma vključujejo meso, zelenjavo ali stročnice v gosti omaki, ki vsebuje mnogo začimb. Direktor festivala in urednik revije Curry Life Magazine Syed Belal Ahmed poudari, da je zmotno tudi mišljenje, da je kari vedno močno pekoč oziroma pikanten, saj različne kari jedi variirajo po intenzivnosti, tako da je veliko jedi primernih tudi za začetnike in tiste, ki ne marajo pikantnega, a se lahko s tem počasi navadijo na okus karija.

Direktor festivala pravi, da so osnova vseh karijev tradicionalni recepti z Indijske podceline, da pa je kari šele v Veliki Britaniji postal takšen, kakršen je danes. »Britanski kari je precej drugačen in unikaten od indijskega. Nekateri recepti, ki jih svet danes pozna kot karije, so nastali šele v Veliki Britaniji.« Poleg tega pa zagotavlja, da je britanski kari tudi bolj zdrav. »Uporablja se zelo malo olja, saj se zavedamo težnje zahoda k zdravi prehrani, zato skušamo z omejitvijo količine olja tudi kari narediti manj masten.« Britanski kari je po njegovih besedah tudi manj začinjen, v recepte pa so vključili tudi lokalne sestavine, kot sta denimo origano in rožmarin.

V Veliki Britaniji je indijska hrana tako priljubljena, da je kari postal bržkone kar nacionalna jed in obenem strast naroda, kar se najbolje odraža v številu indijskih restavracij, ki jih je po državi več kot 12.000, večinoma pa jih vodi osebje bangladeškega rodu. Angleži torej obožujejo začinjeno hrano, kaj pa Slovenci?

Skrivnost je v začimbah

»Kari je bil v tem prostoru skorajda neznan, zdaj pa postaja, zahvaljujoč edinstvenemu partnerstvu z revijo Curry Life Magazine, britanski kari vedno bolj priljubljen,« nam je dejal Darko Kudelinjak, direktor Hotela Park. Festival je v prvih dveh izvedbah požel izjemno dober odziv obiskovalcev, zato so se odločili, da tretje leto stopijo še korak naprej in obiskovalcem poleg okušanja novih in tradicionalnih jedi ponudijo tudi priložnost, da se pod vodstvom kulinaričnih mojstrov, prisotnih na festivalu tudi, sami naučijo kuhati kari.

Organizatorji so tako v sodelovanju s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani v sredo pripravili kratek kuharski tečaj, ki so mu morali zaradi takojšnje zasedenosti mest dodati še en termin, ki bo danes popoldne. »Hitro zapolnitev mest nam pove, da so se ljudje pripravljeni učiti o kariju in eksperimentirati z njim,« meni Ahmed. Tečaj se je odvijal v sproščenem vzdušju pod vodstvom dveh kuharskih mojstrov. Udeleženci so prišli nanj z željo, da se naučijo nekaj novega o kariju in začimbah, ki sta jih kuharska mojstra tudi dosledno predstavila. Skupaj so se tako naučili pripraviti dve kari jedi, in sicer chicken curry in chicken korm. Mojstra sta skozi postopek priprave jedi učencem pojasnjevala tudi določene skrivnosti o pripravi karija, ki jim bodo prišle še kako prav. Priprava in degustacija sta kaj hitro pokazali, kako malo – le ščepec več ali manj neke začimbe – je treba, da nastaneta dve po okusu sila različni jedi. Kuharski mojster Allam Shah Ullah je na vprašanje, če se lahko začetnik v kuhanju karija hitro nauči priprave in skrivnosti te jedi, z nasmeškom odgovoril: »Seveda, kuhanje karija je preprosto, čisto vsak se lahko nauči tega. Ampak bistvo jedi ni v kuhanju, ampak v znanju o začimbah. Bolje ko jih poznaš, boljša bo jed, saj začimbe naredijo pravi okus. Začimbe so prava umetnost karija.«

Festival se bo zaključil jutri, organizatorji pa si po besedah Ahmeda želijo predvsem, da bi prireditev postala tradicionalna in bi v očeh Slovencev pomenila dogodek, ki bi se ga veselili in ga še naprej z veseljem obiskovali.