Ob slovenskem kulturnem prazniku vselej oživijo prizorišča po vsej državi, tudi tista, kjer je utrip skozi leto morda manj živahen. Glavnina dogodkov se bo zgostila na sam 8. februar, ki tokrat prikladno pade na jutrišnjo soboto, nekatere prireditve pa se bodo zvrstile že danes. Med njimi bo vsekakor osrednje mesto zavzemala državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in na kateri bodo slavnostno podelili letošnje Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Turneja letošnjih nagrajencev

Na nocojšnji slovesnosti bosta Prešernovo nagrado za svoje življenjsko delo prejela književnik Vladimir Kavčič in akademik Pavle Merkù, jezikoslovec in skladatelj (oba lavreata podrobno predstavljamo v današnjem Dnevnikovem Objektivu), podelili pa bodo še šest »malih« nagrad Prešernovega sklada za umetniške dosežke v zadnjih dveh letih. Prireditev z naslovom Živeti umetnost – presegati čas, ki jo je zrežiral Matej Filipčič in na kateri bo zbrane nagovoril predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Janez Bogataj, bo tudi sicer izpostavila predvsem umetnike, ki so s svojim delovanjem in ustvarjanjem zaznamovali čas, v katerem živimo; podelitev bo zaključil glasbeni program v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Slovenskega tolkalnega projekta.

Letošnje Prešernove nagrajence pa bodo jutri – po tradicionalnem popoldanskem sprejemu pri ministru – gostili tudi v Prešernovem gledališču Kranj, srečanje z njimi bo ob 18. uri. Obenem bodo v tem gledališču pripravili še dan odprtih vrat – obiskovalce bodo tako že ob 14. in 15. uri povabili na voden ogled gledališča, člani njihovega igralskega ansambla pa bodo v Prešernovi hiši v Kranju recitirali Prešernove pesmi. Še pred tem se bodo letošnji lavreati v Kranju ustavili v Galeriji Prešernovih nagrajencev, kjer bodo ob 17. uri odprli fotografsko razstavo Toneta Stojka Portreti Prešernovih nagrajencev 2014. V pritličju te galerije bo od 13. do 18. ure tudi kiparska delavnica, ki jo bo vodila Dragica Čadež, akademska kiparka in nagrajenka Prešernovega sklada.

Živahno v muzejih in galerijah

Jutri bodo pripravili tudi tradicionalno proslavo v Vrbi, Prešernovem rojstnem kraju, ki jo redno obišče množica ljudi, podobno priljubljen je ustaljeni osmofebruarski opoldanski nastop članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije na ljubljanskem Prešernovem trgu – tudi letos bodo igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT kulturni praznik počastili z javnim branjem Prešernove poezije.

Med množico drugih prireditev velja omeniti vsaj še to, da bodo v številnih galerijah in muzejih po Sloveniji ob kulturnemu prazniku brezplačno odprli svoja vrata, med drugim v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, kjer bo jutri javno vodstvo po razstavi Zdenka Golob, Grafike (vodila bo Barbara Borčić, umetnostna zgodovinarka in umetničina hčerka), v Muzeju arhitekture in oblikovanja, kjer bo vstop brezplačen na obe razstavi, po eni od njiju – Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem – bo ob 11. uri tudi voden ogled, v Umetnostni galeriji Maribor, kjer jutri praznujejo šestdeset let od ustanovitve, bodo med prvih šestdeset obiskovalcev razdelili tudi prav toliko daril, k brezplačnemu obisku vabijo tudi v Galeriji Murska Sobota, Muzej novejše zgodovine Celje pa bo pripravil Prešernovanje na Prešernovi. Pester program vodstev in delavnic jutri ponujajo tudi v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani (in to v obeh enotah, na Prešernovi in Metelkovi), in seveda še marsikje. kul