Letaki na vse naslove

»Seznanjeni smo bili s pritožbami. Toda občina je tista, ki mora zaprositi za pomoč. Jaz nimam ingerence na župana. Če pa občina ne prosi za pomoč, kljub temu da ne zmore sama, je nekaj narobe. Zato že razmišljamo, kako bi v prihodnje uredili spodnjo raven organiziranosti civilne zaščite,« je včeraj za Dnevnik povedal Srečko Šestan, republiški poveljnik civilne zaščite, ki je včeraj v Postojno za pomoč pri organizaciji dela posla tudi dva regijska poveljnika civilne zaščite iz Kopra in Murske Sobote. »Če bo treba, lahko zagotovimo še dodatne sile ustrezno usposobljenih ljudi,« je zagotovil Šestan.

Toda kot smo se prepričali tudi sami, je pretežno s Postojnčani okrepljena ekipa kriznega štaba, katerega glavna naloga je v sodelovanju z vsemi republiškimi strukturami operativno in organizacijsko koordinirati delo vseh enot pomoči na terenu, zelo resno poprijela za delo.

»Ker nekateri ne morejo spremljati lokalnega radia, bo v prihodnjih 24 urah vsaka hišna številka v občini prejela letak z vsemi potrebnimi informacijami o stanju in kontakti, na katere se lahko obrnejo. Za raznos bodo poskrbeli prostovoljci,« je povedala Dragana Colić, tiskovna predstavnica kriznega štaba. V primeru nujnih potreb bodo vzpostavili tudi obveščanje javnosti z avtomobili prek zvočnih obvestil. Postojnski center za socialno delo je ob podpori Slovenske vojske, štaba civilne zaščite, strokovnih delavcev zdravstvenega doma Postojna na terenu obiskal potrebne pomoči oziroma preveril, kakšne so dejanske razmere in potrebe socialno ogroženega prebivalstva, in zagotovil pomoč.

Prioriteta dodatni agregati

Največja težava v Postojni, zaradi katere se med ljudmi že širi obup, ostaja zagotovitev elektrike, brez katere je že sedmi dan velika večina prebivalcev mesta in nekatere vasi.

»Samo za mesto Postojna bi nujno potrebovali še deset zmogljivih agregatov. Trenutno prihajata dva iz Bratislave, ki bosta prispela v 20 do 24 urah. Predvidevamo, da bodo v 24 urah pri nas tudi trije agregati iz Italije,« nam je včeraj povedal koordinator kriznega štaba Sandi Curk, ki je opozoril, da so nekateri državni agregati tudi v okvari. »Aktivirali smo skupino mehanikov, ki ji je uspelo popraviti štiri agregate, ki bodo nameščeni v Postojni,« je dejal Curk. Dogovarjanja za pridobitev novih agregatov potekajo na vseh ravneh, dodatne bo kupila tudi država, je napovedal obrambni minister Roman Jakič. Republiški štab civilne zaščite se je včeraj prek slovenskega veleposlaništva v Avstriji dogovarjal tudi za pridobitev dodatne avstrijske pomoči.

Ker se je v noči s četrtka na petek v dolžini štirih kilometrov porušil edini napajalni daljnovod iz Pivke do Postojne, so v Elektro Primorska povedali, da elektrike prek omrežja v Postojni ne bo mogoče zagotoviti še več dni. Bo pa Elektro Primorska skušal do pridobitve dodatnih agregatov tudi s preklopi občasno zagotavljati električno energijo posameznim delom mesta.