Moška rokometna reprezentanca je leta 2004 osvojila edino kolajno v ekipnih športih na velikih tekmovanjih od slovenske osamosvojitve naprej, hkrati pa je edina, ki je doslej nastopila na dveh poletnih olimpijskih igrah, in sicer v Sydneyju leta 2000 in Atenah leta 2004.

Predsednik RZS in predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je vsem "srebrnim vitezom" izročil spominske plakete za velik in še vedno nedosegljiv tekmovalni dosežek, ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil v tistem obdobju prvi mož rokometne zveze, pa se zavoljo službenih obveznosti ni mogel udeležiti današnjega slovesnega dogodka.

Slovenske barve so pred desetimi leti zastopali Dušan Podpečan, Ognjen Backovič, Renato Vugrinec, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Branko Bedekovič, Roman Pungartnik, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Ivan Simonović, Aleš Pajovič, Beno Lapajne, Boštjan Ficko, Uroš Zorman in Zoran Lubej. Selektor je bil Tone Tiselj.

Slovenija je v prvem delu v Celju premagala Islandijo s 34:28 in Češko s 37:33 ter remizirala z Madžarsko 29:29, v drugem delu pa premagala tedanjo Srbijo in Črno goro s 27:20 in Francijo s 27:22 ter izgubila z Nemčijo s 24:31. V polfinalu je bila boljša od Hrvaške s 27:25, v tekmi za zlato kolajno pa je izgubila z Nemčijo s 25:30.