Med operacijo v Rimu so pacientu in lastniku patenta Dennisu Aabu, ki je roko izgubil v požaru, v telo vstavili štiri elektrode in jih povezali s senzorji, ki so vgrajeni v prste proteze.

Zaznal tudi moč stiska

Prvič se je zgodilo, da je amputirani s pomočjo proteze lahko čutil predmete, ki se jih je dotaknil, prav tako je lahko zaznal tudi moč stiska.

Napredek sicer ni v protezi sami, ampak v elektroniki in operacijskem sistemu, ki sta omogočila, da senzorji dotike pošljejo v možgane. Z uporabo računalniških algoritmov je ekipa, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz Italije, Švice in Nemčije, spremenila elektronske signale v impulze, ki jih lahko zaznajo živci.

Testne operacije na prašičih in truplih

Pred operacijo je ekipa opravljala testne operacije na prašičih in človeških truplih. Ker je bionična roka še vedno prototip in še ni klinično testirana, so Aabu senzorje medtem iz varnostnih razlogov že odstranili.

Ekipa sedaj dela na tem, kako bi tehnologijo oblikovali tako, da bi jo lahko ljudje uporabljali doma. Zdaj namreč senzorje povezujejo zunanje žice in znanstveniki bodo skušali ugotoviti, kako jih v celoti operativno vstaviti v telo pacienta.

Znanstveniki predvidevajo, da bionična proteza s čutilnimi senzorji za široko uporabo ne bo na voljo še nekaj let, še piše BBC.