"V svojih vrstah imamo sedem dobitnikov odličij v olimpijskih športih na lanskih svetovnih prvenstvih. Poleg tega je prvič v reprezentanci tudi ekipni šport. Dejstvo, da na olimpijskem turnirju med najmočnejšimi državami sodeluje tudi hokejska reprezentanca, daje tej odpravi še dodatno težo," je ocenil Kocijančič.

Potem ko je gardna enota ruske vojske na drog dvignila slovensko trobojnico, je vodja slovenske reprezentance Petra Majdič izmenjala darila z Irino Slucko, dobitnico dveh olimpijskih odličij v umetnostnem drsanju in nekdanjo dvakratno svetovno in sedemkratno evropsko prvakinjo.

Slucka, uvrščajo jo na prvo mesto po uspešnosti v zgodovini umetnostnega drsanja v Rusiji, je v vlogi namestnica županje olimpijske vasi Majdičevi, najboljši slovenski smučarski tekačici vseh časov, izročila matrjoško. Pri nas ženskim figuricam, ki se vstavljajo druga v drugo, nekateri pravijo babuške. Majdičeva pa je Slucko obdarila z unikatnimi kristalnimi kozarci za viski steklarne Rogaška.

Na slovesnosti v olimpijski vasi v Sočiju so bili v toplem in sončnem vremenu poleg Majdičeve in vodstva OKS le hokejisti, ki edini iz slovenske reprezentance živijo v tem priobalnem športnem naselju. Hokejisti, ki so jim organizatorji podarili še bele rokavice z olimpijskimi simboli, so se po uradnem delu fotografirali z desetčlansko zasedbo Sibirski zbor; pet pevk in pevcev je pred tem z dvema energičnima nastopoma popestrilo dogajanje na odru.