Prireditev se bo začela ob enajsti uri dopoldne v cerkvi Marije Alietske, simpozij se bo začel na istem mestu pol ure kasneje. Degustacija refoška je od 15. do 21. ure v omenjeni v Manziolijevi palači. Za hrano pa bodo med petnajsto in dvajseto poskrbeli Ribogojnica Fonda in restavracija Rizibizi iz Portoroža, Carne.si in Gostilna Jakomin iz Kubeda, Ljubljanska gostilna Na gradu, Izolski ribiči, Kmetija Trček iz Hrastovelj in Domačija Novak iz Žužemberka. O refošku bodo predavali Boštjan Zidar, Majda Brdnik, dr. Denis Rusjan, Iztok Klenar, Tilen Praprotnik, dr. Miran Vodopivec, Dušan Brejc, dr. Fulvio Ursini in Ivan Peršolja. Najbolj zanimivo bo pri degustaciji vin, med množico vinarjev naj jih omenimo vsaj nekaj: Zidarich, Butussi, Venica, Livio Felluga, Castello di Rubbia, so zelo pomembni italijanski proizvajalci. S hrvaške prihajajo Degrassi, Veralda in Prelac, med našimi pa je množica tako nepopisna, da lahko rečemo, da so na prireditvi vsi tisti, ki se trudijo, da bi iz refoška naredili veliko več kot povprečno vino. Od Santomasa, Černeta, Rodice, Rojaca, Kocjančiča, Sterasa in Korenike z Obale, do kraških Renčela, Tavčarja, Štembergerja in Čotarja.
Svet refoška v Izoli
V Manziolijevi palači v Izoli bo v ponedeljek, 10. februarja, prireditev Svet refoška – Un mondo di refosco, na kateri se bo z več kot 100 vini iz sorte refošk predstavilo 43 kleti iz Slovenije, Italije in Hrvaške. V okviru prireditve pripravljajo tudi mednarodni simpozij, na katerem bodo vidni strokovnjaki iz Slovenije in Italije osvetlili sorto refošk, vina iz nje, vinske sloge, opredeliti nutricionistična dejstva in domnevne zdravilne učinke ter se dotaknili uporabe refoška v kulinariki in ujemanju z jedmi.

(Foto: dokumentacija Dnevnika)