Petra Majdič preživi tudi tri ure na jutranjih sestankih vodij odprav posameznih reprezentanc, na katerih morajo rešiti kopico težav, povezanih z nastanitvijo in opremo ter udeležbo na jutrišnjem odprtju v Sočiju. To bo zaradi varnosti in težav s transportom izjemno zahteven zalogaj, zato se bodo športniki sami odločili, ali bodo sodelovali na slovesnosti ali ne. Športniki bivajo v treh vaseh. Hokejisti živijo v Sočiju ob morju, drugi pa v dveh vaseh v hribih nad hudourniško dolino, do katerih je dostop, tako kot do večine tekmovališč, mogoč le s počasnimi gondolami z dvomljivimi varnostnimi standardi. Medtem ko so slovenski biatlonci in tekači izjemno zadovoljni z udobjem, so drugi precej manj. Olimpijsko vas za biatlonce in smučarske tekače na nadmorski višini krepko čez tisoč metrov je kot luksuzno počitniško zimovališče za svoje potrebe zgradil ruski naftni gigant Gazprom. Za nameček je biatlon eden izmed ruskih nacionalnih športov, zato je standard tudi na tekmovališču na najvišji možni ravni s spremljajočimi objekti, ki so zidani in (pre)veliki, medtem ko so na stadionu za smučarski tek improvizirani objekti s šotori in montažnimi tribunami.

Težava petih slovenskih tekačic je, da tudi 24 ur po pristanku na letališču v Sočiju še niso dobile opreme, zato so morale trening prilagoditi nastalim razmeram. »Če odmislim težave s smučmi, sem nad vsem drugim pozitivno presenečena. Ker so vas in proge na hribu, je pogled daleč naokrog v sončnem vremenu resnično sanjski za dušo in uživanje. Komaj čakam, da dobim smuči, preizkusim proge in začnem tekmovati,« je povedala Blejka Katja Višnar.

Najbolj kaotične so razmere v vasi sredi hriba, kjer biva največ slovenskih športnikov ter večina vodstva. Ko so prišli prvi člani vodstva v vas, sobe sploh še niso bile dokončane, iz sten so viseli vtičnice in stikala. »Iz pip pogosto priteče rjava voda, ko se prhamo, v spalnico zaidejo voda ter različne vonjave. Ogrevanje deluje tako, da je nekaterim prevroče, druge pa zebe, zato počutje ni nič kaj olimpijsko. Jedilnica in hrana še ne dosegata standarda olimpijskih iger, zato je vse skupaj daleč od tistega, kar je bilo v Vancouvru. Očitno na račun visoke kakovosti tekmovališč trpi namestitev. Ko vidim, kje so objekti, mi je jasno, da so najprej zgradili ceste, gondole in tekmovališča, zato je prišlo do zamud pri gradnji bivališč,« je poročala vodja slovenske odprave Petra Majdič. V teh dneh je vreme še sončno, že za konec tedna pa se obeta sprememba s poslabšanjem.

Promet oziroma transport utegne biti ena najbolj kritičnih točk iger. Gondole, pri katerih moraš biti izjemno pazljiv, da izbereš pravo, sicer prideš na napačen hrib, ne delujejo 24 ur, ampak jih vmes ustavljajo. Pravi logistični podvig je, če želiš priti z ene lokacije na drugo, saj se je treba spustiti v dolino, peljati z avtobusom 500 metrov in se nato povzpeti na nov hrib. »Transport se jim ruši. Vozni red ne velja, saj nič ne deluje po urniku. Ena od možnosti je tako skrajna, da skočiš pred avtobus, da ga ustaviš. Bojim se, da bo le še slabše, ko se bodo začela tekmovanja in bo treba hiteti s tekmovališča na tekmovališče. Precejšnja težava je neznanje angleščine, s katerim se Rusi soočajo na različne načine. Ko pride do težav, jih običajno rešujejo tujci. Včasih je potreben dan ali dva, da rešiš problem, za katerega potrebuješ le nekaj minut. V olimpijsko vas ne moreš prinesti ničesar, kar ni po merilih in standardih organizatorjev. Ob vseh težavah je lepo videti, kako so slovenski športniki dobre volje in optimistično razpoloženi,« je pojasnjevala Majdičeva, ki ima toliko dela, da trpi spanec, ki se je skrčil na tri do štiri ure na noč.

Tudi slovenski hokejisti so že prvi dan doživeli neprijetnost. Ko so si selektor Matjaž Kopitar, pomočnik Nik Zupančič, Kari Savolainen, Gaber Glavič, Jože Kovač, Manca Marc in igralec Miha Verlič želeli ogledati dvorano, so jim varnostniki preprečili vstop, kar pa je povezano predvsem s komunikacijskim šumom med angleščino in ruščino, ker pač varnostniki strogo upoštevajo navodila, ki so jih prejeli od nadrejenih, da je njihovo delovno območje dolgo pet ali deset metrov. Po dobri uri čakanja in pregovarjanja so se le lahko priključili drugim igralcem, vendar doživeli novo presenečenje. Garderoba je bila zaklenjena. Ko so le našli ključ, so imeli igralci na voljo vsega pet minut, da so odložili opremo. Vodstvo je podobne težave doživelo tudi na poti iz dvorane, ko se je moralo znova pregovarjati, da so lahko zapustili objekt. Slovenska reprezentanca je včeraj po programu opravila dva treninga na ledu brez Anžeta Kopitarja, ki bo prišel konec tedna s čarterskim poletom, na katerem bodo največji zvezdniki lige NHL, ki se bodo priključili svojim reprezentancam.

»V četrtek zvečer pričakujemo prihod igralcev Jegliča in Saboliča ter fizioterapevta Komca, ki so morali ostati doma zaradi bolezni,« je z obale Črnega morja sporočil Žiga Dobnikar, ki skrbi za zvezo med hokejsko reprezentanco in Olimpijskem komitejem Slovenije, dokler operativci Kontrec, Kovač, Zupančič... ne dobijo ruskih telefonov, da bodo v skladu s svojimi funkcijami komunicirali z mediji.