Jakov Fak bo pojutrišnjem v sprintu na 10 km branil olimpijski bron, ki ga je pred štirimi leti dosegel za Hrvaško. Odkar nosi slovenski dres, je izjemno trofejen na velikih tekmovanjih, večji optimizem v Rusiji pa mu je preprečilo sosledje neprijetnih dogodkov v tej sezoni. Najprej je imel poškodbo rame, pred božičem se je okužil z bakterijo, zaradi katere je izgubil precej kilogramov. Prvo tekmo svetovnega pokala v novem letu je v Oberhofu izpustil, v Ruhpoldingu je z drugim in četrtim mestom dosegel najboljši uvrstitvi sezone, s štafeto pa je reprezentanca izpolnila normo za nastop v Sočiju. Pred olimpijsko generalko v Anterselvi je imel Fak znova želodčne težave, kljub temu pa je dosegel enajsto mesto. Tega se je še posebej veselil, saj je imel dan pred tekmo gastroskopki pregled v Ljubljani.

Se na olimpijskem prizorišču po vsem, kar ste doživeli v olimpijski sezoni, počutite tako, kot ste si želeli?

Na olimpijske igre nisem pripotoval takšen, kot sem si želel. Toda naredil bom vse, da bom izkoristil svoj talent. Verjamem v svoje sposobnosti. Optimizem mi vliva predvsem dogajanje na olimpijskem prizorišču. Še na sklepnih treningih na Pokljuki sem imel težave z želodcem, tu pa že pet dni normalno jem. Končno normalno funkcioniram. Če bi primerjal svoje olimpijske izkušnje, tu ni tako, kot je bilo v Vancouvru, a je vseeno na zelo visoki ravni.

Ste pripravljeni na vremensko loterijo, ki se obeta konec tedna?

Sem. V takšnih primerih je najpomembnejše, kako se izbere startna skupina. In računalniški žreb. Gre dobesedno za loterijo, a tako pač je v športu. Spominjam se časov, ko niti nisem imel priložnosti izbirati skupine, v kateri bom tekmoval. Tedaj sem avtomatično tekmoval na koncu startne liste, ko v odjugi nimaš nobenih možnosti za odmevno uvrstitev. Sedaj sem v položaju, ko lahko izbiram startno skupino, in naredil bom vse, da bo čim boljša.

Je osvojitev kolajne prepovedana tema?

Seveda ni. A z njo nisem obremenjen. Toda moj položaj po dogodkih pred olimpijskimi igrami je bil tako resen, da je bil olimpijski nastop vprašljiv. Po vsem tem pa sem se znašel v takšnem položaju, da lahko celo razmišljam o kolajni. To je zame velika nagrada in v njej bom užival.

V svoji vitrini imate olimpijsko kolajno, ki ste jo dosegli za Hrvaško. Za Slovenijo ste dosegli številne vrhunske uvrstitve, med katerimi so tudi kolajne na svetovnih prvenstvih. Ne pa na OI.

Nikoli nisem tekmoval zato, da bi za kogar koli osvajal kolajno. Tekmujem zato, ker uživam v tem, kar počnem. Ne bom zelo razočaran, če se bom iz Sočija vrnil brez kolajne. Upam, da bom užival. In potem bom vesel.