Medtem ko se slovenska olimpijska reprezentanca še prilagaja ruskemu dogajanju, je biatlonska ekipa v polnem pogonu. Izžareva energijo, je optimistična, uživa v idiličnih dneh... Edina športnica med biatlonci Teja Gregorin se v moški družbi počuti odlično. Prazno posteljo v svoji sobi je odstopila tekaški reprezentanci, ki je imela ob prihodu v olimpijsko vas težave z nastanitvijo.

Biatlonci so prišli v svojo prekrasno olimpijsko vas pred tednom dni. Zato imajo v slovenski odpravi status »staroselcev«, lahko pa se tudi pohvalijo, da so bili sploh prvi v olimpijski vasi med vsemi reprezentancami. Po besedah glavnega trenerja Uroša Velepca so prednost pred tekmeci dobro unovčili in se spoprijateljili z nepredvidljivo progo. Biatlonska reprezentanca je imela v olimpijski sezoni kup nevšečnosti, zato so si v Sočiju pridobili pomembno samozavest, s katero bodo napadli visoka mesta. Zato je sobota, prvi tekmovalni dan olimpijskih iger, ko bosta Jakov Fak in Klemen Bauer branila tretje in četrto mesto z zadnjih iger v Vancouvru, težko pričakovana.

»Jakov je po vseh peripetijah v sezoni pripotoval na olimpijsko prizorišče nekaj odstotkov slabši, kot bi lahko bil, a če ustreli ničlo, bo lahko zraven. Če bi bil zdrav in pripravljen, kot zna biti, bi bil sposoben teči tako hitro kot Fourcade. Do takšne ravni bo lahko prišel naslednjo sezono. Glede na to, koliko treninga mu je v tej sezoni zmanjkalo, pa se vsi skupaj čudimo, kako dobro je pripravljen,« je o prvem slovenskem adutu spregovoril glavni moški trener v slovenski reprezentanci Uroš Velepec. »Prve informacije so se glasile, da je olimpijska proga precej spremenjena, a ni tako. Le en klanec so malce 'zradirali', tako da je posledično hitrost na spustu nekoliko nižja. V takšnih vremenskih razmerah, kot so tu zadnje dneve, je proga čudovita. In hitra. Čez ovinke lahko pridrviš kot Franz Klammer, zato je treba biti zelo previden. Počitka do strelišča praktično ni.«

»Žal nam je, da biatlonske tekme ne bodo v dopoldanskem sporedu. Popoldne nas večkrat obkrožijo oblaki in z njimi megla, zato se na strelišču slabo vidi. Toda Rusi si želijo gledati biatlon v najbolj gledanem televizijskem času, ker je to njihov nacionalni šport na smučeh. Za televizijske gledalce bo to dobro, za nas pač ne. A to dejstvo moramo sprejeti. Navsezadnje smo imeli dovolj časa za adaptacijo, zato se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem Olimpijskemu komiteju Slovenije, ki nam je omogočil zgodnji prihod,« je dejal Velepec. Na vprašanje, kako bi ocenil dejansko formo na olimpijskem prizorišču v primerjavi z željami pred sezono, pa je odgovoril: »Če bi me 25. avgusta vprašali, kakšni bodo naši cilji nad Sočijem, bi vam odgovoril, da bomo na olimpijskih igrah pobrali vse kolajne. Dotlej nam je šlo vse po načrtu. Potem pa so se začele težave s Tejo Gregorin, Janezom Maričem, Jakovom Fakom. Sedaj bomo dali na mizo 'all in' in bomo videli, kaj si bomo priborili.«

Medtem ko se vreme v Sočiju bohoti v vsem svojem sijaju, tako da so posledično olimpijska prizorišča v gorah videti idilično, pa je vremenska napoved za konec tedna precej slabša. »Povsem vseeno mi je, kakšno bo v soboto vreme. Če bo lepo, bodo razmere za vse enakovredne, če bo spremenljivo, bo treba imeti tudi nekaj sreče z izbiro startne skupine. Morebitno meglo ali veter bom poskušal obrniti sebi v prid,« je napovedal Klemen Bauer. Dejal je, da bo po koncu olimpijskih iger najbolj vesel, če se bo vrnil domov z dvignjeno glavo.