Prejšnji upravni svet Slovenskega stalnega gledališča Trst (SSG Trst) je poskrbel, da se je po novem letu stran od odra začela uprizoritev še ene od tamkajšnjih številnih dram, saj je gledališče prepustil popolnemu brezvladju. Medtem ko je ta teater po spremembi statuta že od začetka leta 2010 brez poslovnega direktorja, zdaj že dober mesec deluje tudi brez umetniškega vodje. Diani Koloini, ki je kot zadnja zavzemala pozicijo tako imenovanega umetniškega koordinatorja, se je namreč konec decembra, torej dobesedno sredi sezone, iztekel 15-mesečni mandat. Prav tako pa se je v teh dneh bližal konec mandatu upravnega sveta pod predsedstvom dr. Maje Lapornik, zaradi česar je ta odločitev o izbiri umetniškega vodje prepustil novo sestavljenemu svetu, ki je bil z nekolikšnim odlašanjem vzpostavljen v torek. Skupščina SSG je za predsednico sveta s triletnim mandatom izvolila upokojeno novinarko in dolgoletno urednico kulturnih strani Primorskega dnevnika Bredo Pahor, ki je edina novinka v tej zgodbi, medtem ko so vsi preostali člani sedeli že v predhodnem upravnem svetu.

Za čim hitrejšo rešitev

Breda Pahor je prepričana, da bo predsedovanje takšnemu odboru velik izziv, saj je SSG Trst »ustanova, ki je temeljnega pomena ne le za obstoj slovenske narodnostne skupnosti v Italiji, temveč tudi za njen razvoj«. Kot pojasni, se njeno poznavanje problematike v tržaškem teatru za zdaj bolj veže na umetniško delo kot pa na administrativni, pravni ali statutarni predel delovanja gledališča.

Pred prvo sejo sveta, ki jo mora kot predsednica sklicati sama, zagotavlja pa, da bo to storila že v teh dneh, si še ne upa govoriti o načrtih za prihodnost, a zatrjuje, da bo kot eden prvih problemov na dnevnem redu umetniško vodstvo. »Za zdaj sicer še težko rečem, ali bomo razpis ponovili ali pa bomo umetniškega vodjo izbrali med že prijavljenimi kandidati, saj moram najprej preučiti celotno zadevo, eden od kriterijev pa bo zagotovo ta, da bomo skušali najti čim hitrejšo rešitev. Gledališče si ne more privoščiti še treh ali štirih mesecev delovanja brez umetniškega vodje.« Poleg tega se zdi Pahorjevi nesmiselna poteza prejšnjega upravnega sveta, ki je umetniški vodji določil zapadlost mandata sredi sezone. »To pomeni, da vodja ni mogla izpeljati tega, kar je začela, še manj pa nastaviti novo sezono, kar predstavlja velike težave tako za samega umetniškega vodjo, kdor koli bi že bil na tej poziciji, kot tudi celoten repertoar.«

Klevetanja ni bilo

A nova predsednica očitno ne more posebej računati na dosedanjo umetniško vodjo Diano Koloini, ki se je sicer prijavila na oktobrski razpis, vendar se na morebiten ponovni razpis po vseh »mukah, poniževanjih in iracionalnostih« ne namerava odzvati ter si nasploh težko predstavlja, da bi še delala v gledališču, med upravniki katerega ostaja tudi dr. Maja Lapornik. Njeni zavezniki menda o Koloinijevi že govorijo v pretekliku. »V Trstu so mi očitno dali vedeti, da mojega dela ne cenijo in ne potrebujejo,« je jasna dosedanja umetniška vodja.

Poleg tega je Maja Lapornik proti Diani Koloini nedavno podala kazensko ovadbo zaradi domnevnega obrekovanja v treh pismih, poslanih ministru za kulturo, vodstvoma obeh krovnih organizacij v zamejstvu, torej Svetu slovenskih organizacij in Slovenski kulturno-gospodarski zvezi, ter nekaterim uglednim zamejskim osebnostim. V njih je zadnja umetniška vodja SSG Trst nadrejene instance in zainteresirano javnost želela opozoriti na številne probleme in nepravilnosti v upravljanju teatra, denimo glede velike potrebe ponovne vzpostavitve direktorskega mesta, neurejenih pogodbenih razmerji z delavci ali sumljivega pretakanja finančnih sredstev, obregnila pa se je tudi ob neustrezno reševanje oziroma nereševanje vprašanja umetniškega vodstva, saj bi program za naslednjo sezono moral biti že prijavljen.

»Maja Lapornik mi je celo sama povedala, da je k razpisu povabila Jureta Novaka – režiserja z referencami, docela neprimerljivimi mojim. Kot da je samoumevno, da umetniškega vodjo vsakih nekaj mesecev zamenja s komer koli že,« je zapisala v enem izmed pisem. V včerajšnjem pogovoru pa je razočarana Koloinijeva dodala: »Pisma sem napisala v skrbi za dobrobit gledališča, vse navedbe v njih pa so točne, zato obtožbe o klevetanju v celoti zavračam. Tu očitno velja logika, da je kriv tisti, ki na napake opozarja, ne pa tisti, ki jih zagreši.«

Moč strankarske logike

Skupščina SSG Trst je člane upravnega sveta izbrala med kandidati šestih ustanov. Pokrajino Trst bo tako predstavljala Marta Verginella, občino Trst Paolo Marchesi, deželo Furlanijo - Julijsko krajino Alessandro Malcangi, ki je bil imenovan za podpredsednika, Društvo Slovensko gledališče bo zastopal Adriano Sossi, Svet slovenskih organizacij dosedanja predsednica Maja Lapornik, novoizvoljena predsednica Breda Pahor pa je bila kandidatka Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Za predsedniško mesto sta se v neposredni tekmi pomerili Lapornikova in Pahorjeva, slednja je bila podprta z večino glasov.

Diana Koloini je zadovoljna, da je upravni svet dobil novo predsednico, a obenem razočarana, da je sestava novega sveta skoraj enaka stari, saj je Pahorjeva njegova edina nova članica. »Zgrožena sem, ker se je ponovno potrdilo, da je pri odločanju o SSG Trst strankarska logika oziroma pravilo 'ni važno, kako nekdo dela, samo, da je naš' pomembnejše od interesov gledališča.«