Znova je prišlo do prekinitve električne oskrbe na celotnem območju doline Črne v smeri Črnivca in Gozda. V dopoldanskem času pa se je drevje podrlo tudi na transformatorsko postajo, zaradi česar so brez elektrike znova začasno ostali tudi na območju Tuhinjske doline.

Da bi čimprej zagotovili električno energijo tudi okrog tisoč preostalim gospodinjstvom, ki jim električne energije še ne morejo zagotoviti, je župan Marjan Šarec, ki ni zadovoljen z državno pomočjo, najel še 10 agregatov z močjo od 50 do 150 kw v Milanu. Naročilo treh, ki jih je najel v Benetkah, so žal preklicali, saj so šli tudi ti na Primorsko, je povedal Šarec, ki je že prejšnje dni najel tudi nekaj večjih agregatov iz Slovenije. Milanski agregati so v Kamnik prispeli danes zjutraj, po občini so jih razvažali tekom dneva. Za najem bodo za vsakega odšteli v povprečju po 250 evrov dnevno. »A bom zahteval od države, ki nam ni zagotovila niti enega agregata, povračilo za najem in porabljeno energijo, tako kot to velja za Primorsko,« je bil jasen Šarec.

Potrebujejo še tisoč agregatov

Deset manjših agregatov jim je posodila vojska. »Potrebujemo jih tisoč,« je še povedal Šarec, ki ni skrival zadovoljstva, da jim je uspelo v Trzinu kupiti nekaj manjših agregatov od 5-7 kw za domača gasilska društva in oskrbo višje ležečih območij. Danes so dobili tri, jutri naj bi jih še osem.

Oskrbo s pitno vodo jim je v občini že uspelo zagotoviti za vse, delno tudi s pomočjo agregatov slovenske vojske, ponekod pa vodo še dostavljajo s cisternami. Pretežni del občine je tudi že pokrit s telefonskim signalom, med najbolj kritična in ogrožena območja pa sodi območje Kamniške Bistrice - Iverja in Velike planine, kjer jim je agregate zagotovila vojska, sanacija pa naj bi trajala do tri mesece. Na ostalih kritičnih območjih so agregate zagotovili na občini oziroma gasilska društva. Med ta območja sodijo: Zg. Palovče-Trebelno-Sp.Palovče-Trebelno-Vranja Peč-Velika Lašna; območje Pšajnovica-Laseno-Gabrovnica-Lipa-Rakitovec; območje Znojile-Sela-Sovinja peč-Bela peč-Žubejevo-Ravne-Podberg-Gradišče; območje Okroglo-Klemenčevo-Zakal ter območje Rudnik.

Na terenu preko 800 gasilcev

V vseh enotah GZ Kamnik so organizirali celodnevno dežurno službo, na terenu pa je kar 835 gasilcev, ki so že opravili okrog 300 intervencij. Na terenu so tudi drugi, ki so vključeni v sistem zaščite in reševanja, tudi gozdarji in električarji in seveda zimska služba in komunalno podjetje. Župan Šarec je povedal, da so imeli prvi dan zaradi izpada telefonije težave tudi s tem, da so sklicali vse prostovoljce, veliko komunalnih delavcev so morali poiskati kar na domu. največ dela so imeli z odstranjevanjem dreves s poti, od sprva 32 neprevoznih občinskih cest, so bile včeraj neprevozne le še štiri. Na obeh državnih cestah s prelazoma Črnivec in Kozjak še vedno velja prepoved vožnje za vsa tovorna.

Informacijski center (01 8311 223), ki je namenjen občanom za prijavo dogodkov, intervencij, nudenje informacij, nudenje pomoči, odpravljene posledic naravne nesreče… je vzpostavil tudi občinski štab CZ, vloge za izredno denarno socialno pomoč za občane, ki so materialno ogroženi, pa sprejema center za socialno delo.