4. julija 2007

je v konkurenci Berna (Švica), Salzburga (Avstrija) in Pjongjanga (Južna Koreja) ruski Soči na tajnem glasovanju v zadnjem krogu z 51:47 premagal južnokorejskega tekmeca.

258

športnikov iz 16 držav se je v devetih športih in 16 tekmah potegovalo za medalje na 1. zimskih OI leta 1924 v Chamonixu v Franciji.

2500

športnikov iz 88 držav bo tekmovalo v 15 športih in 98 tekmah na 22. zimskih OI v Sočiju.

51 milijard

ameriških dolarjev je po zadnjih podatkih Rusijo stala organizacija iger. To je več kot štirikrat več od prvotne ocene stroškov iger iz leta 2007, ki je znašala 12 milijard dolarjev.

»Prav vse olimpijske igre, ki so jih organizirali po letu 1960, so bile na koncu dražje, kot so sprva načrtovali, in sicer v povprečju trikratno. Seveda organizacija iger ponuja velike priložnosti za hitrorastoča gospodarstva, saj si igre prek televizijskega zaslona ogledajo milijarde po vsem svetu, žal pa vodje držav pogosto pozabijo na vrtoglave finančne in človeške stroške. Pogosto se celo zgodi, da jim za stroške sploh ni mar.«

Bent Flyvbjerg, projektni vodja na Univerzi Oxford

Skakalnice

so eden od primerov slabo opravljenega dela in podražitev. Zgradili so jih z dveletno zamudo, stroški so s 40 zrasli na 265 milijonov dolarjev, zgrajene so na geološko nestabilnem območju. Za nadzor je bil odgovoren podpredsednik ruskega olimpijskega komiteja Ahmed Bilalov, ki pred gradnjo ni naročil geoloških testov.

»Posledica odsotnosti poštene konkurence, politični klani in najostrejša cenzura vsega, povezanega z olimpijskimi igrami, so vodili k velikemu povečanju stroškov olimpijskih iger in slabe kakovosti opravljenega dela. Zgodba zase je 30 kilometrov dolga cesta, ki vodi od prizorišč ob morju do prizorišč v hribih in je stala 8,6 milijarde dolarjev. Če bi jo tlakovali z zlatom ali kaviarjem, stroški ne bi bili prav nič višji, kot so zdaj.«

Boris Nemcov, predstavnik opozicije