Najbolj zvezdniški status v slovenski odpravi je imela Tina Maze. Črnjanka se je držala zase, se ves čas družila s svojo ekipo, tako da navzven ni dajala statusa zvezdnice, hkrati pa tudi ni kazala volje po druženju z drugimi slovenskimi olimpijci. Ko je njena ekipa prijavila skoraj tono težko prtljago, je na brniškem letališču nastala vrsta, ki pa ni povzročila časovnega preplaha.

Bojazni, da bi se v največji slovenski olimpijski odpravi na istem letu gledala grdo Andrea Massi in Maruša Ferk, ni bilo. Slovenska olimpijka, ki je zoper Massija zaradi ostrih besed na lanskem SP v Schladmingu vložila civilno tožbo, ki jo je vodja ekipe Tine Maze prejel v roke v času Zlate lisice, je z drugimi člani alpske smučarske reprezentance včeraj odpotovala v Soči iz zagrebškega letališča. Massi je bil na letalu najvidnejši član največje individualne slovenske olimpijske ekipe, ki jo sestavljajo Italijana, Švicar ter Slovenki. Prikriti ni mogel svojih smučarskih tekaških nagnjenj, saj si povsod po svetu obuje tekaške smuči, ko ima le pol ure časa. Zato je prišel do Vesne Fabjan in jo vprašal, ali je za rekreativca dobro, če drvi z 18 do 20 kilometri na uro. Olimpijka mu je odgovorila diplomatsko, da je hitrost relativna, odvisna od konfiguracije terena, da pa se mu je po ravnem terenu ni treba sramovati.

Najbolj na trnih je selektor hokejske reprezentance Matjaž Kopitar. Zdravniška ekipa z dr. Matjažem Turelom na čelu v strahu pred širjenjem virusa na letalu in novimi okužbami ni dovolila, da bi proti Rusiji poletela napadalca Žiga Jeglič in Robert Sabolič ter maser Urban Komac. Oba igralca Ingolstadta sta žrtvi okužbe, ki se je razširila po slačilnici nemškega kluba, zato bosta v Soči lahko odpotovala verjetno šele konec tedna. Jan Muršak je v Soči, kjer so spomladanske temperature in na vsakih nekaj metrov letališke steze oborožen policist, pristal le nekaj minut za slovensko odpravo. Le prvi zvezdnik Slovenije Anže Kopitar bo priletel v nedeljo, 9. februarja, s posebnim letalom, na katerem bodo zvezdniki lige NHL s svojimi družinami.

Anže ne bo izkoristil privilegija, da bi z ženo bival v luksuznem hotelu, kar bo kot privilegij izkoristila večina zvezdnikov, ampak se bo nastanil v olimpijski vasi skupaj s soigralci, ki imajo iz sob pogled na morje in palme, do dvoran za tekme in treninge pa se lahko sprehodijo kar peš. Medtem ko predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec (na ljubljanskem letališču je dolgo časa klepetal s predsednikom OKS Janezom Kocijančičem) in generalni sekretar Dejan Kontrec kar prekipevata od ponosa, da so hokejisti udeleženci olimpijskega turnirja, se je operativni vodja Jože Kovač že na letalu zakopal v delo. V skladu s funkcijo je moral posredovati že na letališču pri varnostnih službah, ker je branilec francoskega Rouena Andrej Tavželj na letalu pozabil enega izmed dokumentov.

Če bodo hokejisti, ki edini bivajo v olimpijski vasi ob morju, vsi ostali pa v dveh v hribih, začeli treninge na ledu danes, bodo smučarji skakalci prve skoke na srednji skakalnici opravili šele jutri. »Imamo dovolj časa, da se spočijemo, obnovimo moči in v treh dneh opravimo devet skokov za trening, kar bo priložnost, da odpravim napake in preizkusim kaj novega,« je povedal prvi zvezdnik skakalne vrste Peter Prevc. Jurij Tepeš je razkril, da so na njegovo formo vplivale težave z zobmi. Jernej Damjan je zaradi stave, ker je postal olimpijski potnik, imel v laseh olimpijske kroge, ki mu jih je oblikoval skakalec in frizer Luka Plestenjak.

Selektor Goran Janus ni kazal utrujenosti, čeprav je v noči z nedelje na ponedeljek od Willingena do Ljubljane prevozil 1000 kilometrov, tako kot njegova pomočnika Nejc Frank in Jani Grilc vsak v svojem kombiju, ampak je koval taktiko za olimpijski nastop in nadaljevanje svetovnega pokala, v katerem bo napadal tudi zmago v pokalu narodov. »Morda je bolje, da Prevc ni prišel v Soči kot nosilec rumene majice, saj bo zdaj Stoch pod večjim pritiskom. Ko je Stoch v tem položaju prišel na novoletno turnejo, ni tako blestel kot pred tem na tekmah v Neustadtu in Engelbergu,« je dodal Goran Janus.

Vsi slovenski športniki, spremljevalci in novinarji so bili prijetno presenečeni, kako hitro so opravili obmejne formalnosti (zelo prijaznega policista je zanimalo, zakaj imamo v potnem listu deset žigov za vstop in izstop iz Turčije), potrditev akreditacij, nakup telefonskih kartic, in se po dolini s hitrostjo 60 kilometrov na uro odpeljali proti prebivališčem v hribih. Tukaj delavci končujejo sklepna gradbena dela, nekatere namestitvene zmogljivosti še niso končane, v tistih, ki so, je opazno, da so še nekaj ur pred našim prihodom v njih delali vodovodarji, keramikarji, pleskarji... Zato je vsem skupaj zmanjkalo časa, da bi počistili pol kvadratna metra velik balkon v hotelski sobi, na katerem je moč po plasteh odpadnega materiala razbrati vrstni red delavcev v sobi 1207.