DZ je arhivsko novelo sprejel pred tednom dni, konec minulega tedna pa je SDS vse, ki želijo oddati podpis proti zaprtju arhivov, prek Twitterja pozvala, naj to storijo najpozneje do ponedeljka. S tem se je lotila zbiranja potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o noveli. Podpise mora v DZ oddati najpozneje danes, razen če bi DS na današnji seji vendarle izglasoval odložilni veto, česar pa neuradno ni pričakovati.

Od današnji vložitvi podpisov za začetek postopka za razpis referenduma bodo poslanci SDS Eva Irgl, Vinko Gorenak in Franc Breznik ter predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine RS Roman Leljak podali tudi izjavo za medije.

Ker po novi ustavni ureditvi referenduma ne morejo več zahtevati poslanci, bo SDS morala za zahtevo referenduma zbrati 40.000 podpisov državljanov. Po novi ureditvi so tudi za veljavnost referenduma ostrejši pogoji. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Potrebne podpise za začetek postopka za referendum morajo predlagatelji predložiti v DZ najpozneje v sedmih dneh po sprejetju zakona. Predsednik DZ mora nato v sedmih dneh določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov.