Kljub temu da operno petje in tek običajno ne gresta z roko v roki, se predstavnica Slovenije za Pesem Evrovizije 2007 od lanskega leta kot zaprisežena tekačica nadvse rada udeležuje celo rekreativnih tekmovanj. Tek je zanjo način sproščanja, premagovanje stresa in očiščenje misli. Je njena strast in velika ljubezen. A ni bilo vedno tako.

Eno najmnožičnejših in najpriljubljenejših aktivnosti po svetu je Alenka Gotar vzljubila šele po spremembi življenjskega sloga – v družbi in ob podpori dveh Nataš, prijateljice Nataše Bombač ter jeklene triatlonke in profesorice športne vzgoje Nataše Nakrst. Z njeno pomočjo je Alenka lani začela redne treninge in po treh mesecih vadbe je že uspešno pretekla deset kilometrov na ljubljanskem maratonu.

Posluša svoje telo

Zaradi številnih glasbenih nastopov se je morala pevka teku decembra za nekaj časa odpovedati, a se je takrat počutila, kot da ji manjka pomemben del življenja. Že prvi letošnji trening jo je navdal s srečo. »Tudi sedaj, ko je sneg, zunaj tečem dvakrat do trikrat na teden. Hladen zrak ni več moj velik strah in ponosna sem, da je letošnja zima zame prva brez prehladov in antibiotikov,» o tem, da se je naučila prisluhniti svojemu telesu, zaupa Gotarjeva.

Pri tem ji pomaga nova Polarjeva tehnološka inovacija, z uporabo katere je njen trening postal sistematičen, prijetnejši in učinkovitejši. »Polar Loop aktivna zapestnica, ki meri aktivnost 24 ur na dan, sedem dni na teden, mi pomaga razumeti vadbo. Na podlagi osebnih podatkov in osebnega srčnega utripa ter spremenljivosti le-tega mi zagotavlja vodenje pod strokvnim nadzorom. Merjenje srčne frekvence med vadbo zagotavlja natančno intenzivnost vadbe, kar je najboljši način za ocenjevanje učinka vadbe - izboljšanje kondicije ali izgorevanje maščob. Zdaj končno vem, kdaj vadim pravilno po zastavljenem vadbenem programu, ali napredujem ali stagniram,« edinstvene lastnosti Polar trening računalnika opiše Gotarjeva.

Pomladila se je

Pevka poudarja, da Loop omogoča tudi brezplačno vodenje na aplikaciji Polar Flow in spletni dnevnik vadbe, prikazuje porabljene kalorije, opravljene korake in čas ter individualne dnevne aktivnosti na podlagi ciljev in osebnih podatkov, prilagojene individualno vsakemu posamezniku. Še posebej jo veseli, da je aktivna zapestnica Loop tako kot s pasom za merjenje srčnega utripa H7 kompatibilna tudi z iPhone-om, kjer lahko v živo ali pa za nazaj na vsakem koraku spremlja svoj celoten trening, porabo kalorij, aktivnost in analizo vadbe. Ne le treninga, letos je Alenka v celoti spremenila tudi svoje prehranjevalne navade. »Ne jem več sladkarij, pic in podobnih nezdravih jedi. Postajam disciplinirana in resnično se veliko bolje počutim. Ljudje mi celo pravijo, da sem se pomladila. Zadnjič mi je Oliver Dragojević rekel: 'Pa kaj ti delaš? Staraš se v rikverc! ' Vidite, izplača se teči. »

Letos Alenka načrtuje kar nekaj tekmovalnih izzivov. Med drugimi se bo spomladi udeležila teka Povežimo soline, poleti pa se bo v Marini Portorož prvič spopadla z Dnevnikom triatlonom.

»Rada tečem, rada se družim in zato grem tudi rada na tekaška tekmovanja. Pa ne zato, ker si želim zmagati. Da sodelujem, je čisto dovolj. Zmagujem na drugih področjih, tek pa imam pa za dušo...