Padavine bodo dodatno obremenile drevesa in daljnovode

Danes so zahod Slovenije že zajele padavine. V osrednji Sloveniji bo danes večinoma snežilo, na prehodu med Notranjsko in Primorsko pa že pada dež, ki bo zmrzoval, zato se bo tam ponovno lahko pojavljal žled oziroma poledica. V vsakem primeru bodo padavine dodatno obremenile drevesa in daljnovode, tako da se bo obremenitev povečala, razmere pa se bodo tekom današnjega popoldneva in v noči na sredo pravzaprav slabšale, je za STA dejal dežurni prognostik na Arsu Brane Gregorčič.

Količina padavin v normalnih razmerah ne bi povzročala težav, ker pa bo to dodatno obremenilo že mejno obremenjene objekte in drevje, bo gotovo prišlo do dodatnega lomljenja, je dodal. Za celotno območje Slovenije je razglašen oranžni alarm.

Napoved za prihodnje dni

V sredo čez dan bo v višinah k nam začel pritekati toplejši zrak. Ob tem bo zapihal jugozahodni veter, ki bo najprej dosegel višje predele, med drugim Notranjske in verjetno tudi vzhodne Slovenije. Veter, ki v normalnih pogojih ne bi povzročal težav, bo lahko lomil zmrznjeno drevje. »Situacija se bo v naslednjih 24 urah zaradi omenjenih dveh faktorjev poslabšala,« je dejal Gregorčič.

Agencija za okolje je zato danes razglasila oranžni alarm za zahodni del države, za sredo pa je oranžni alarm razglašen za celotno Slovenijo zaradi napovedanega vetra in padavin.

Objavljamo ažuriran seznam šol in vrtcev, ki bodo jutri ostali zaprti:

Celoten ažuriran seznam si lahko ogledate tukaj. (Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, in šport, 13.40)

Po ocenah Elesa poškodovanih 30 kilometrov daljnovodov

Za pokritje škode imajo dovolj finančnih sredstev, pričakuje pa tudi prilive iz zahtevkov od zavarovalnic. Med distributerji ima največ škode Elektro Ljubljana.

V sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega sistema Elesu so povedali, da je sanacija daljnovodov cenejša od novogradnje, saj odpadejo stroški umeščanja v prostor. Kot so pojasnili, je strošek popravila daljnovodov odvisen od napetostnega nivoja in od konfiguracijskega nivoja terena. Ker se cene po teh kriterijih gibljejo med 150.000 in 500.000 evrov na kilometer, bi strošek lahko znašal med 4,5 milijona in 15 milijoni evrov.

Na Notranjem večina odjemalcev brez elektrike; ne deluje 40 bankomatov

Ob 16. uri je bilo brez električne napetosti 875 transformatorskih postaj Elektra Ljubljana oziroma približno 22.000 njihovih odjemalcev, so sporočili iz Elektra Ljubljana. Največ transformatorskih postaj je brez napetosti na območju Cerknice (172), Logatca (134) in Vrhnike (125), na terenu pa so vse razpoložljive ekipe, vendar vremenske razmere in žled še vedno povzročajo nove okvare na omrežju, je navedeno na spletni strani Elektra Ljubljana.

(Foto: Bojan Velikonja)

Kot so že večkrat pojasnili na Elektru Ljubljana, je na Notranjskem prišlo do okvare dveh 110-kilovoltnih daljnovodov, zlomilo se je deset stebrov. Ocenjujejo, da bodo za zamenjavo teh drogov potrebovali približno teden dni.

Ekipam je doslej uspelo delno sanirati 110-kilovoltno omrežje do Vrhnike. Kjer je mogoče, poskušajo odjemalce prenapajati prek srednjenapetostnega omrežja, ki pa je preobremenjeno in so napetostne razmere slabše. Zaradi preobremenitev lahko pride tudi do izpadov daljnovodov, opozarjajo na elektru.

Še vedno pa je onemogočeno delovanje poslovalnic Abanke in Nove Ljubljanske banke (NLB) ter bankomatov na Notranjskem, vendar se število teh zmanjšuje. Vrata poslovalnic NLB v Postojni, Starem trgu, Logatcu, Rakeku, Cerknici in Novi vasi so tudi danes dopoldan ostala zaprta. Prav tako ni mogoče opravljati storitev na okrog 40 bankomatih.

(Foto: STA)

Na Primorskem brez elektrike okoli 10.000 odjemalcev, v Loški dolini in na Blokah dobili pitno vodo

Razmere na severnem Primorskem so še vedno težke, tudi zaradi poslabšanja vremenskih razmer. Na nekaterih območjih, kjer distribucijskega omrežja ni moč sanirati, terenske ekipe nameščajo diesel agregate. Brez električne energije so še vedno prebivalci Postojne, dela občine Pivka. Precej problemov je tudi na Idrijsko-Cerkljanskem, Trnovsko-Banjški planoti. Na terenu so vse razpoložljive ekipe.

Prebivalci občin Loška dolina in Bloke so spet dobili pitno vodo, preko noči so v občini dostavili agregate, s katerimi so lahko zagotovili vodooskrbo. Pitne vode tudi ni več treba prekuhavati, je za STA povedal poveljnik občinskega štaba CZ Cerknica Jože Turšič.

Na električnih daljnovodih je zaradi žleda prišlo do težkih okvar, ki jih bodo v družbah Elektro Primorska in Elektro Ljubljana, ki z električno energijo oskrbujeta to območje, odpravljali dlje časa.

Prebivalcem razdelili 70 agregatov za električno energijo

''Razmere na severnem Primorskem so še zmeraj težke, še posebej zaradi poslabšanja vremenskih razmer. Aktivnosti gasilskih enot, enot civilne zaščite in ostalih služb, vseh je bilo na terenu okoli 450, so potekale predvsem v zagotavljanju osnovnih življenjskih pogojev za občane ter njihova oskrba z električno energijo preko agregatov,'' je povedal Samo Kosmač, poveljnik civilne zaščite za severno Primorsko.

Preko dneva so na Idrijskem priskrbeli dva večja agregata za napajanje črpališča pitne vode, med posamezna gospodinjstva pa je bilo razdeljenih okrog 70 manjših agregatov. Iz Smučarskega centra Cerkno so rešili in varno vrnili v dolino 35 smučarjev. Pet članov Gorske reševalne službe Tolmin se je prebilo do posameznih kmetij na Oblakovem vrhu, kjer prebivajo predvsem starejši občani. Vsi naj bi se po besedah reševalcev počutili dobro.

Slovenska vojska je dostavila močnejši 60 kilovatni agregat do Lokovca na Trnovsko – Banjški planoti, ki so ga delavci Elektro podjetja priklopili na transformatorsko postajo za napajanje domačij v Spodnjem Lokovcu. „Na javni poziv občanov preko medijev se je odzvalo okrog 15 posameznikov in podjetij, ki so brezplačno posodili svoje agregate za ogrožene prebivalce. Agregate manjših moči je ponudila tudi Kmečka zveza Furlanije Julijske krajine. Te agregate bomo začeli razdeljevati jutri. Predvidoma jutri bomo na idrijsko področje poslali tudi večje število manjših agregatov,“ je še povedal Samo Kosmač.

Z agregati tudi služijo

Kot nam je povedal Igor Benko, poveljnik občinskega štaba za civilno zaščito Ajdovščina, najbolj primanjkuje agregatov. Z njimi se je začelo celo trgovati. Medtem, ko je bilo včeraj potrebno za dan uporabe zasebnikom odšteti 100 evrov, so danes cene dvignil ina 170 evrov. "Kaj hočemo, da rešimo najnujnejše probleme, je treba plačati. Smo pač v kapitalizmu in nekateri služijo na račun nesreče drugih," pravi Benko in nadaljuje: "Ta naravna ujma je že pokazala, kako pomembno je imeti v rezervi dovolj agregatov, kot jih imajo na primer Avstrijci. Pa morda na račun kakšnega drugega vozila manj. Danes smo dobili močnejši agregat v Ajdovščini in ga bomo priključi na Gori na omrežje, kjer napeljava ni poškodovana."

Na Gorenjskem brez elektrike še 251 odjemalcev

Na Gorenjskem je brez elektrike še 251 odjemalcev Elektra Gorenjske, številni na odročnih področjih si pomagajo z agregati. Tako je tudi na območjih Jezerskega in Sovodnja, kjer so si ljudje življenje organizirali po svoje, saj pot v dolino zaradi padajočega drevja ni varna. Nove padavine bi lahko pomenile še dodatne težave. Vzdrževalci danes nadaljujejo z odpravljanjem napak, cestna podjetja in gasilci pa z zagotavljanjem dostopnosti.

Brez elektrike je še del Poljanske doline, dolina Kokre, deli Pokljuke, posamezne vasi pod Dobrčo in pri Besnici. V sredo zjutraj se bo nadaljevalo odpravljanje napak tudi tam, so pojasnili v Elektru Gorenjska.

Na Gorenjskem, kjer na višje ležečih predelih debelina snežne odeje že presega en meter, je danes spet začelo snežiti. Po napovedih meteorologov bi lahko do jutra na zahodu padlo tudi do 20 centimetrov snega, ki bo dodatno bremenil drevesa in objekte, zato lahko pride do dodatnega podiranja dreves.

(Podrta drevesa na cesti Predvor Jezersko. Foto: Bojan Velikonja)

Dolenjska: brez elektrike še okrog 1.000 gospodinjstev

Na Dolenjskem in v Beli krajini je brez elektrike še okrog 1.000 odjemalcev. Kot je povedal vodja novomeške enote Elektra Ljubljana Mitja Brudar, brez napetosti ostaja okrog 50 transformatorskih postaj, od tega približno polovica na območju Čateža v trebanjski in Gabrovke v litijski občini ter Moravč, v Beli krajini pa okrog 15 v okolici Semiča in pet v Adlešičih, Žuničih in Miličih.

Kdaj bodo vse napake odpravljene je nemogoče napovedati, saj so razmere na terenu izredno zahtevne in nevarne, čeprav sta jo Dolenjska in Bela krajina v primerjavi z nekaterimi področji Slovenije dobro odnesli. Kot pravi Brudar, drevje še vedno pada, zato lahko prihaja do novih poškodb na elektro omrežju. Delavci Elektra so sicer na terenu že tretji, v nedeljo so delali 20 ur, včeraj 15 in tako bo tudi danes, še napoveduje Brudar.

Na Sovodnju že več dni ujetih več ljudi

Kot sporoča župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, je stanje na zahodnem delu občine zelo težko in resno. Ceste Trebija-Stara Oselica še niso uspeli spraviti v prevozno stanje, cesta Kopačnica-Leskovica-Robidnica pa je zaradi debelega ledu na cestišču nevarna. Zaprta je tudi cesta Trebija-Sovodenj, po kateri je možen le nujen promet.

Na Sovodnju je poleg domačinov ostalo ujetih tudi kar nekaj drugih ljudi, ki so že tri dni nameščeni v dvorani nad gasilskim domov, zanje pa skrbijo krajani. Padla drevesa so močno poškodovala eno hišo, iz katere bodo štiričlansko družino danes premestili v občinsko stanovanje v Gorenji vasi. Prav tako bodo danes poizkusili z mehanizacijo rešiti še druge hiše na območju podora drevja.

»Ljudje so zelo potrpežljivi, vendar imata tudi razumnost in potrpljenje svoje meje,« je pojasnil Čadež in zagotovil, da se skupaj s civilno zaščito, prostovoljnim gasilskim društvom Trebija in Sovodenj in delavci elektro podjetij trudijo, da bi čim prej vzpostavili vsaj zasilno stanje.

Na severovzhodu brez elektrike 8000 odjemalcev, brez vode tisoč

Na območju severovzhodne Slovenije je še vedno brez elektrike skoraj 8000 gospodinjstev in ostalih odjemalcev. Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je bilo okoli 14. ure brez napajanja še 299 transformatorskih postaj. Številne ekipe si na terenu še naprej prizadevajo za čimprejšnjo odpravo poškodb na omrežju.

(Foto: Bojan Velikonja)

Zaradi težav z elektriko je na širšem območju Zgornjega Podravja motena oskrba tudi z vodo. Mariborski vodovod zagotavlja vodo 16 občinam, trenutno pa je distribucija omejena v dveh tretjinah občin. Še v četrtek so načrpali 44.500 kubičnih metrov vode dnevno, v soboto in nedeljo pa je črpanje upadlo za četrtino.

(Foto: Bojan Velikonja)

Na Koroškem so morali zavreči namolzeno mleko

Na območju Elektra Celje je bilo ob 12. uri brez elektrike 6466 odjemalcev, še ob 7. uri zjutraj je bilo brez elektrike 8700 odjemalcev. Oskrba z energijo je motena pri 1300 odjemalcih na Koroškem, na območju Šaleške in Savinjske doline pri 4700 odjemalcih, na celjskem območju pri 131 odjemalcih, na območju Krškega pa pri 335 odjemalcih.

V Velenju in okolici, na Koroškem in Zgornji Savinjski dolini gasilci in delavci zimske službe ter elektro podjetja še vedno intenzivno odpravljajo posledice izrednih vremenskih razmer.

Okoli 100 gasilcev in več kot 120 delavcev podjetja Elektro Celje in njihovih zunanjih sodelavcev je včeraj na širšem območju Velenja še hitelo z odpravljanjem posledic izrednih vremenskih razmer. ''Posledice bomo zagotovo odpravljali še nekaj časa,'' je na včerajšnji seji mestnega sveta dejal velenjski župan Bojan Kontič, ki je tudi svetnike seznanil z razmerami, v katerih so se znašli prebivalci Šaleške doline. In se obregnil ob zakonodajo s področja varstva narave, ki lokalnim skupnostim marsikje ne dovoljuje posegov.

(Foto: Bojan Velikonja)

Župan pograjal naravovarstvenike

''Spomnim se razprav naravovarstvenikov, kako je treba na vsak način in za vsako ceno čuvati stara drevesa. A ta cena hitro pada, ko prva veja pade po kakšnem avtomobilu. Zato bo treba resno razmisliti, kje in kaj nadomestiti z novimi drevesi. Sem sem za zeleno in prijazno mesto, nisem pa zato, da je mesto tudi nevarno za občane. Zato bomo ukrepali, pa četudi bomo deležni kakšne nejevolje s strani tistih, ki običajno ne živijo poleg teh dreves, so jih pa pripravljeni varovati do konca. Vse dokler se komu kaj ne zgodi. Potem jih pa tako nikjer ni,'' je dejal Kontič med razpravo, v kateri niso skoparili s pohvalami na račun gasilcev. Včeraj so bili sicer še vedno brez elektrike prebivalci naselij Paka pri Velenju, Paški Kozjak, Ložnica, Graška Gora, Plešivec in Podkraj, delno pa so že sanirali tudi državno cesto proti Polzeli, ki je do Šentilja že prevozna, v celoti pa še ne in bo sanacija še trajala nekaj časa. Težave s prevoznostjo cest so imeli tudi še v Zgornji Savinjski dolini, kjer prav tako povsod še nimajo elektrike, niti ne delujejo telefoni in internetne povezave.

Žledolom se je še pojavljal

Vso noč in ves dan so posledice žledoloma odpravljali tudi v Mestni občini Slovenj Gradec, kjer prav tako včeraj še niso uspeli zagotoviti, da bi elektriko dobili v vseh hribovitih predelih občine. „Brez elektrike ostaja del Pameč, del Sel, naselje pod Graško goro, Vodriž, del Mislinjske dobrave, del Golavabuke, Razbor, skratka oddaljenejše vaške skupnosti. Civilna zaščita ima nekaj manjših agregatov, dodatni bodo prispeli danes, vse pa bomo namenili za najbolj nujne primere,“ je povedal tiskovni predstavnik slovenjgraške občine Dušan Stojanovič. Kljub temu, da so najbolj ogroženim družinam z majhnimi otroci, ki so brez elektrike, ponudili prostor v Mladinskem hostlu, te možnosti ni izkoristil nihče. „Predvsem voznike, ki se dnevno vozijo po ogroženih območjih pozivamo, da so pozorni na padajoče vejevje in drevje. Gozdno gospodarstvo je priskočilo na pomoč s svojo strokovno usposobljeno ekipo in mehanizacijo, da so odstranili drevje, ki je najbolj ogrožalo hiše in padalo na cestišča. Ekipe gasilcev, električarjev in vzdrževalcev cest so skratka na terenu od jutra do noči, a razmere se žal še niso umirile. Žledolom se je še pojavljal, zato so se morali tudi na območja, ki so jih že sanirali, ponovno vračati,“ je še pojasnil Stojanovič.

(Foto: Bojan Velikonja)

Zaprte številne ceste, nevarnost padanja ledenih sveč

Na več avtocestnih odsekih bo v naslednjih dneh zaradi čiščenja snega, žleda in odstranjevanja polomljenih vej in dreves oviran promet, občasno so možne tudi popolne zapore. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

(Foto: Bojan Velikonja)

Na štajerski avtocesti je zaradi podrtih dreves na počivališču Polskava proti Ljubljani zaprt uvoz. Med predorom Golo Rebro in Slovenskimi Konjicami je zmanjšana hitrost zaradi možnosti padanja drevja na cestišče.

Zaprte so ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj.

Za priklopnike in polpriklopnike je zaradi snega na cestišču prepovedan promet na cestah Ajdovščina - Col - Godovič ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje, za vsa tovorna vozila pa na cesti Stahovica - Črnivec.

V predoru Karavanke je zaradi del promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom.

Podatki o trajnejših zaporah cest: www.promet.si

Potrebovali bi 126 velikih in 300 malih agregatov

Uprava za zaščito in reševanje bi glede na obseg poškodovanega električnega omrežja za pomoč na terenu potrebovala 126 velikih agregatov ter več kot 300 malih. V nedeljo so druge države zaprosili za 100 agregatov, a toliko agregatov nikakor ne bodo dobili, je v ponedeljkovih Odmevih na TV Slovenija povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je v omenjeni oddaji ocenil, da bodo lahko vsem uporabnikom Elektra Ljubljana elektriko zagotovili v roku 10 do 14 dni, dobava bo morda motena le na najbolj odročnih krajih. Glede škode na omrežju je navedel, da kilometer 110 kilovoltnega daljnovoda stane med 250.000 in 300.000 evrov.

Intervju z Andrejem Ribičem, objavljenem v današnji tiskani izdaji Dnevnika, si lahko preberete tukaj (Piano).

(Foto: Bojan Velikonja)

V večjem delu države nemoten železniški promet do konca dneva - škoda ocenjena na več deset milijonov evrov

Do konca dneva se po navedbah ministrstva za infrastrukturo in prostor lahko pričakuje nemoten železniški promet v večjem delu države. Na ministrstvu ob tem pojasnjujejo, da znaša škoda v železniškem prometu, ki je nastala zaradi vremenskih razmer, po neuradni oceni več deset milijonov evrov.

Določene ceste na Notranjskem bodo predvidoma se danes znova prevozne

Družba za vzdrževanje cest CPK je zaradi izrednih razmer na območju Notranjske aktivirala vse razpoložljive delavce za odstranjevanje ovir s cestišč in za zagotavljanje čim hitrejše prevoznosti in varnosti cest. Določene ceste, ki so bile zaradi posledic vremenske ujme zaprte, bodo predvidoma še danes ponovno prevozne.

Vsaj 15 do 20 milijonov škode

Zaradi podrtih dreves in električnih drogov, poledice in zimskih razmer so še vedno zaprte številne ceste po državi. Na Slovenskih železnicah pričakujejo, da bo do srede zjutraj železniški promet na večini prog spet stekel. Po prvih ocenah je na železniški infrastrukturi škode vsaj med 15 in 20 milijoni evrov.