»Na vasi smo vedno na vse pripravljeni. Mislim, da imajo pri vsaki hiši tudi kakšno peč na drva in plin, tako da nikoli ne ostanemo lačni in lahko ogrejemo vsaj eno sobo, pa tudi sveče so vedno kje v bližini,« nam je prijazno zaupala Martina Trebušak iz Srednje vasi v Tuhinjski dolini, kjer so bili včeraj že tretji dan brez elektrike. Zmotili smo jo, ko je v kmečki sobi v pritličju hiše ravno pripravljala kosilo za svoji vnukinji Ajšo in Ajdo, ki sta se sramežljivo stiskali ob edino toplo peč v hiši.

»Drugače stanujemo zgoraj, zdaj pa že tri dni kurimo le to sobo v pritličju. Tople vode nimamo, se bosta pa šli danes vnukinji z mamico, ko se bo vrnila z dela, okopati k tetici v Kamnik,« je še povedala Martina, ki je zelo zadovoljna, da je lani poleti zaradi suše kupila agregat, na katerega so priključili zamrzovalno skrinjo, da ne bo šlo vse skupaj v nič. »Smo poskusili na agregat priklopiti še centralno, a ni dovolj močan. Samo skrinjo prenese, zato imamo tudi hladilnik kar na balkonu,« še pove Martina, vse bolj razigrani vnukinji pa z navdušenjem pristavita, da je doma pri babici bolje kot v šoli in vrtcu.

(Foto: Jaka Gasar)

Dva kilometra nosili agregat

Stane Hribar, poveljnik PGD Srednja vas in vodja intervencijske skupine, nam je zaupal, da so vsi ves čas na nogah, da žagajo in odstranjujejo podrto drevje in vozijo od hiše do hiše edini agregat, ki ga premorejo. »Seznam prosilcev je dolg, posojamo pa ga za uro, največ dve, toliko da ponekod pomolzejo, predvsem pa povsod priklapljajo zamrzovalne skrinje,« je še povedal Hribar in hudomušno odgovoril, da gasilci pri izposoji edinega agregata nimajo prednosti, saj so v vasi gasilci pri vsaki hiši. Pri Vrankarjevih v Lokah, kamor smo se odpravili z gasilci, jih imajo v dveh družinah skupaj pet, pa tudi kar štiri skrinje, kamor so nedavno spravili koline. »Še dobro, da nam v soboto ni razneslo centralne na drva, ki je brez elektrike ne bi smeli kuriti,« potarna Štefka Vrankarjeva in pojasni, da se je voda segrela že na sto stopinj, ko je sin opazil, da je nekaj narobe. Janez Vrankar, ki je že 50 let gasilec, pa nam še zaupa, da so odrezani tudi od vseh informacij, saj ne delujejo niti telefoni. Ker je zaprta tudi bližnja trgovina, se je že zjutraj odpravil v Šmartno po Dnevnik. Hribar pa še doda, da si je marsikdo iz vasi sposodil agregat pri znancih od drugod, družini Apnenčar pa so ga gasilci za nameček pomagali nesti v hrib kar dva kilometra peš, saj je na dostopno pot do njih nad Potokom padlo vsaj 150 dreves.

Edino odprto trgovino v Tuhinjski dolini, Market Ančka, smo našli le v Šmartnem, kjer pa kupcev skoraj ni bilo, saj nihče ni vedel, da dela. Naslednja trgovina, market v Lazah, je bila spet zaprta. Pred njo so klepetale tri gospodinje, ki so prišle zastonj, a se niso prav nič jezile, saj so na vasi vsi na vse pripravljeni in prav nič nestrpni, so dejale in dodale, da imajo doma vsaj za dva tedna zaloge. Herman Pančur iz Zgornjega Tuhinja se je tudi strinjal, da ni hudega, če je zaprto, saj je že na poti v službo, ki pa se je je včeraj zelo veselil. »Se bom malo pogrel in umil s toplo vodo,« je zadovoljen dodal in pojasnil, da je v službi v Termah Snovik. Doma so se tri dni greli le z gašperčkom na drva, najhuje pa je bilo poslušati drevje, kako poka. »Vsakih deset minut je s strašnim pokom padlo novo drevo,« je povedal in pohvalil gasilce, ki opravljajo obhode vsake pol ure in so vsem povedali, da lahko kadar koli pridejo po kar koli v gasilski dom.

(Foto: Jaka Gasar)

»Vse je boljše kot šola«

Tudi drugod ob poti, kjer smo se ustavili, smo poslušali podobne zgodbe. Prav nihče ni bil slabe volje, še otroci z lopatami v rokah se med kidanjem dvorišč niso jezili, saj je »vse boljše kot šola«. Glavne ceste so bile solidno splužene, promet so ustavljali le počasni plugi, ki so krožili po njih, in v led ujete veje, ki so se elegantno stegovale na vozišče in kdaj pa kdaj oplazile avtomobile. Večje veje in razžagana debla so ležali razmetani ob cesti. Na vsake toliko smo srečali policiste pa poštarja, ki si je drzno utiral zasnežene poti med hiše kar na mopedu, spet drugi so avtomobilom natikali verige...

»Že v nedeljo smo v dogovoru s štabom civilne zaščite razglasili izredno stanje in za dva dni zaprli vse javne zavode. Včeraj so delali le zdravstveni dom in dežurni vrtci, danes naj bi bilo odprtih že nekaj več zavodov,« je včeraj povedal kamniški župan Marjan Šarec, ki je bil v družbi 800 prostovoljcev prav tako vso noč na terenu. Bil je vesel, da jim je pozno popoldne uspelo pripeljati na Goro agregat, ki je pognal repetitor, ki je znova omogočil telefonski signal za skoraj vso Tuhinjsko dolino. Za Motnik in Špitalič so agregat zagotovili v Elektru Celje, za preostale kraje pa jim je nekoliko kasneje uspelo najeti nekaj večjih agregatov še v Vodicah, Sežani, Kamniku in Novem mestu in z njimi povsod zagotoviti vsaj nemoteno oskrbo s pitno vodo.