Breme raka se povečuje po alarmantni stopnji, vse bolj jasna pa je potreba po takojšnji implementaciji učinkovitih strategij za preprečevanje bolezni, v sporočilu za javnost navaja Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je specializirana agencija WHO. V pripravi poročila je sodelovalo 250 strokovnjakov iz več kot 40 držav.

Nujna je preventiva

Kljub napredku v medicini poročilo po besedah direktorja IARC Christopherja Wilda kaže, da samo zdravljenje za učinkovit spopad z rakom ni dovolj. Nujna je preventiva, okrepiti pa je treba tudi napore za zgodnje odkrivanje bolezni.

Strokovnjaki so ocenili, da je bilo leta 2012 na vsem svetu okoli 14 milijonov novih primerov raka. V prihodnjih dveh desetletjih naj bi se ta številka zvišala na 22 milijonov letno. V enakem obdobju naj bi se število smrti zaradi raka z ocenjenega 8,2 milijona zvišalo na 13 milijonov letno.

Najpogostejši rak pljuč, dojk in debelega črevesja

Po vsem svetu je bilo leta 2012 največ odkritih primerov raka pljuč (1,8 milijona primerov oziroma 13 odstotkov vseh), raka dojk (1,7 milijona oziroma 11,9 odstotka) ter raka debelega črevesja (1,4 milijona oziroma 9,7 odstotka). Najpogosteje so smrt povzročili rak pljuč (1,6 milijona oziroma 19,4 odstotka vseh smrti), rak jeter (800.000 oziroma 9,1 odstotka) in rak želodca (700.000 oziroma 8,8 odstotka).

Raziskovalci ob tem opozarjajo še, da se več kot 60 odstotkov primerov raka zgodi v Afriki, Aziji ter v Srednji in Južni Ameriki, torej v regijah v razvoju. V teh regijah je hkrati zabeleženih okoli 70 odstotkov vseh smrtnih primerov zaradi raka. Tam je namreč zaznavanje bolezni kasnejše, prav tako pa prebivalci nimajo enakega dostopa do zdravljenja, opozarja poročilo.

Učinkovito zdravljenje za države v razvoju povsem nedosegljivo

Dostop do učinkovitega zdravljenja raka v državah v razvoju bi občutno zmanjšal smrtnost, ob tem izpostavlja IARC. A naraščajoče finančno breme raka škoduje že gospodarstvom najbogatejših držav, za države v razvoju pa je povsem nedosegljivo. Leta 2010 je celoten gospodarski strošek raka dosegel okoli 1160 milijard dolarjev.

Strokovnjaki predvsem v primeru držav v razvoju opozarjajo na nizek delež cepljenih proti rakom, ki so povezani z infekcijami. Prav tako se v teh državah povečuje število rakov, povezano z industrializiranim načinom življenja. Kot nujne v teh državah med drugim izpostavljajo ukrepe za omejevanje kajenja, spodbujanje fizične aktivnosti in boj proti debelosti.

V zvezi z nadaljnjim bojem proti raku poročilo izpostavlja, da zgolj promocija zdravega načina življenja ni dovolj. Potrebna je tudi primerna zakonodaja, kot je na primer zakonodaja o omejevanju kajenja. O podobnih ukrepih bi morale države po mnenju strokovnjakov razmisliti na področjih, kot so uživanje alkohola in sladkih pijač, nujno pa bi bilo omejiti tudi dejavnike tveganja, kot je onesnaženost ozračja.