Prva mednarodna pomoč v obliki treh zelo zmogljivih generatorjev, za katero je sicer zaprosila slovenska vlada, je že ponoči prišla skozi karavanški predor. Pripadniki naše civilne zaščite so tam pričakali svoje nemške kolege in jih namestili v centru na Igu. Danes se bo odločalo, kje glede na potrebe in zmogljivosti Nemcev lahko najbolj pomagajo. Kot so včeraj pojasnili na obrambnem ministrstvu, je tudi Avstrija že ponudila 27 zmogljivih generatorjev, pomagali bi tudi Čehi, medtem ko se Italijani in Madžari sami ubadajo s podobnimi težavami.

Generatorji na črpališča

Obrambni minister Roman Jakič je na teren že v soboto poslal 13 pripadnikov Slovenske vojske, ki pomagajo s petimi večjimi dizelskimi električnimi generatorji, na teren pa so kasneje poslali še sto vojakov. Uprava RS za zaščito in reševanje je sicer iz državnih rezerv takoj izdala 68 manjših generatorjev električne energije, s katerimi prostovoljni gasilci pomagajo individualnim gospodinjstvom. Prav tako je zagotovila štiri zmogljive generatorje, ki zagotavljajo energijo za črpališča pitne vode. Samo na območju Notranjske so vzpostavili 30 agregatov za proizvajanje električne energije za stanovanjske hiše, ki jih gasilci vozijo od hiše do hiše. S pomočjo agregatov delujejo tudi centralno črpališče v vodnem zajetju Malni in druga črpališča, tako da je oskrba z vodo zagotovljena vsem prebivalcem Postojne in Pivke.

»Pomanjkanje električne energije ni več lokalni, pač pa že državni problem,« je ob včerajšnjem obisku v Postojni povedal obrambni minister Roman Jakič. Na prizadetih območjih so na terenu vse ekipe elektropodjetij ter prostovoljni gasilci, v pripravljenosti so tudi pripadniki Slovenske vojske.

Lep kos Slovenije v temi

Zaradi žleda in podrtih dreves je samo na območju, ki ga pokriva naš največji elektrodistributer Elektro Ljubljana, brez električne energije ostalo okoli 70.000 gospodinjstev. Najhuje je na območju Loške doline, ki je že tri dni praktično odrezana od sveta. Sicer pa je (bila) oskrba z električno energijo motena na območju Cerknice, Logatca, Vrhnike, Žirov, Grosupljega, Kamnika, Domžal, Litije, Zagradca, Kočevja, Ribnice, Dobrepolja, Črnuč, Bokalcev, Novega mesta, Črnomlja, Zagorja in Radeč. Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je ocenil, da tako velike škode na elektroenergetskemu sistemu še ni bilo, in priznal, da podjetju zmanjkuje agregatov, s katerimi bi pomagali odjemalcem, ki so že dlje časa brez napetosti.

Na območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je brez električne energije skupno ostalo več kot 17.000 gospodinjstev. Največ na Koroškem, kjer je bila še včeraj zvečer oskrba motena pri 6090 odjemalcih, v Šaleški dolini je brez električne energije ostalo 4907 odjemalcev, v Savinjski dolini 5500 odjemalcev, na Celjskem pa so brez elektrike ostali 603 odjemalci. Podobno številko so našteli tudi v Elektru Maribor, saj je tudi tam ostalo brez električne energije več kot 17.000 odjemalcev. Brez električne energije na Gorenjskem je ostalo 4580 odjemalcev. Najhuje je bilo na širšem loškem območju, predvsem v Poljanski dolini, izpade energije pa so imeli na celotnem področju od Preddvora do Trstenika in naprej proti Golniku, pa pod tržiškimi gorami in vse vasi pod Krvavcem. Če prištejemo še podatke Elektra Primorska, kjer pravijo, da je na celotnem območju, ki ga pokrivajo, brez električne energije okoli 6000 odjemalcev, potem je jasno, da je bilo brez električne energije še včeraj ponoči več kot 100.000 gospodinjstev v Sloveniji. sta, dr