»Ne, nisem žalosten, ker sem izgubil rumeno majico vodilnega tik pred začetkom iger v Sočiju. Mogoče je tako celo bolje, kajti zdaj ne bom več imel dodatnega pritiska kot vodilni tekmovalec v svetovnem pokalu,« je včerajšnjo zamenjavo lastnika rumene majice komentiral slovenski skakalec Peter Prevc, ki zdaj za vodilnim Stochom zaostaja 13 točk (921:908), tretjeuvrščeni Japonec Noriaki Kasai pa jih je zbral 746. Na sobotni tekmi v Willingenu je bil Prevc sedmi, kljub temu pa šele četrti najboljši Slovenec, kajti pred njim so se zvrstili rojaki Jernej Damjan (3.), Robert Kranjec (5.) in Jurij Tepeš (6.).

Slovenski orli so imeli priložnost, da ponovijo skupinski uspeh iz Sapora na Japonskem, ko so osvojili prva tri mesta. Za najvišjo stopničko je najbolje kazalo Tepešu, ki je v prvi seriji s 152 metri postavil rekord skakalnice, v drugi pa je bil kar za 15 metrov krajši (skočil je 137 m) in je zdrsnil na šesto mesto. Več razlogov za dobro voljo je imel Damjan, ki je bil po prvem skoku sedmi, nato pa napredoval na tretje mesto in že tretjič v enem tednu stal na stopničkah. Tudi Kranjec in Prevc sta v drugo izboljšala svoja skoka, tako da je imela Slovenija na koncu kar štiri tekmovalce med najboljšo sedmerico. Zmago si je priskakal Stoch, drugi po prvi seriji, na veliko veselje domačih navijačev pa je bil na drugem mestu Nemec Severin Freund, ki je za Poljakom zaostal le za točko.

Včerajšnja druga preizkušnja v Willingenu je bila za slovensko zračno eskadriljo še uspešnejša. Slovenija si je znova priskakala stopničke (tretji je bil Prevc), med najboljšo deveterico so bili še trije naši tekmovalci (5. Kranjec, 8. Tepeš in 9. Damjan), med najboljšimi štirinajstimi pa skupaj kar šesterica (13. Nejc Dežman, 14. Toma Naglič), kar pomeni, da je brez finala ostal le Jaka Hvala na 37. mestu. »Kaj naj rečem? Za nami je zares super konec tedna. Spet smo dvakrat stali na zmagovalnih stopničkah. Poleg tega smo že na sobotni tekmi dosegli odličen skupinski uspeh, v nedeljo pa smo ga še nadgradili. Mislim, da se kaj takšnega, šest tekmovalcev med 14, doslej ni še nikoli zgodilo,« je bil z generalko za OI v Sočiju upravičeno zadovoljen selektor slovenske reprezentance Goran Janus.

Pred skoraj 40.000 gledalci je Stoch včeraj dosegel drugo zaporedno zmago v Willingenu, četrto v letošnji sezoni (v dosedanji karieri je 11-krat stal na najvišji stopnički) in prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugič zapored si je drugo mesto priskakal tudi Freund, le da je tokrat za Poljakom zaostal kar za 13,5 točke, Damjana pa je na tretji stopnički zamenjal rojak Prevc, sicer vodilni po prvi seriji. A Prevc je bil pri drugem skoku kar 13 metrov krajši od Stocha (145:132) in dva od Freunda (134), kar ga je potisnilo na tretje mesto in v sočasno izgubo rumene majice. Če bi Prevc tekmovanje končal vsaj pred Freundom, bi ostal vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj bi imel 928 točk, Stoch pa 921. Za največji napredek je v drugi seriji poskrbel Kranjec, ki se je s 17. mesta prebil na peto, v svetovnem pokalu pa na rob deseterice s 469 točkami.

Uspehi slovenske flote so dober obet pred OI v Sočiju, kamor potuje že jutri, danes pa je selektor Janus svojim varovancem namenil prost dan. »Nastope smo v finalni seriji v večini primerov stopnjevali, kar je zelo pomembno. Prevc, Kranjec in Damjan skačejo zelo konstantno, še posebno pa sem vesel za Tepeša, da se je le 'sestavil'. Na sobotni tekmi je v finalni seriji naredil drobno napako, a s šestim mestom je vseeno naredil velik korak naprej, z nedeljskim osmim pa je še dodatno potrdil dobro formo,« je ocenil selektor Janus, ki je fante po tekmi napotil na letalo v Frankfurt, sam pa je sedel za krmilo enega izmed treh kombijev in v težkih razmerah odpeljal proti okoli tisoč kilometrov oddaljeni domovini. »Za zdaj nam gre vse po načrtih. Glavno je, da fantje stopnjujejo svojo formo in da lahko gremo mirno v Soči. Imamo veliko fantov, ki lahko posežejo po vrhunskih uvrstitvah, prav v tem pa je tudi čar ekipe. Če se malce pošalim: kdo bo na kašni tekmi stal na stopničkah, naj se fantje med seboj zmenijo kar sami.«

Konec tedna so v svetovnem pokalu nastopale tudi skakalke. V Hinzenbachu je bila tako v soboto kot v nedeljo najboljša Japonka Sara Takanaši, med Slovenkami Maja Vtič. Na prvi tekmi je osvojila tretje mesto (med deseterico še Eva Logar na devetem in Urša Bogataj na desetem), včeraj pa četrto (med deseterico še Logarjeva na sedmem in Špela Rogelj na desetem mestu).