Aktualni svetovni veleslalomski prvak je že na prvi progi prikazal vrhunsko predstavo ter neposrednim tekmecem tik pred olimpijskimi igrami pokazal, zakaj sodi v ožji krog favoritov za zlato olimpijsko kolajno v Sočiju. Zaostanki so bili precejšnji. Prvi zasledovalec Pinturault je na prvi progi zaostal 1,28 sekunde, vodilni v posebnem veleslalomskem seštevku Hirscher pa je vpisal tretji čas prve vožnje z zaostankom 1,43 sekunde.

Hirscher je v finalu prišel v cilj s prednostjo 1,17 sekunde pred Švedom Mattsom Olssonom, kar pa še vedno ni bilo dovolj za zmago. Pinturault Avstrijca ni premagal in je zaostal 18 stotink sekunde. Gospod veleslalom je nato potrdil šampionsko formo, na progi je ves čas vodil ter ciljno črto prevozil z veliko prednostjo 1,51 sekunde. Ligety se je tako veselil 21 zmage v svetovnem pokalu; 20 jih je nanizal v veleslalomu. V tej sezoni je še četrtič premagal vso konkurenco, po zmagah v superkombinaciji v Wengnu in veleslalomskih zmagah v Beaver Creeku in Söldnu.

Tako kot v Kranjski Gori, kjer so gostili odpadlo jubilejno 50. Zlato lisico, so tudi v švicarskem St. Moritzu izpeljali le eno tekmo. Švicarski prireditelji tekmovanja so bili prisiljeni zaradi slabe vidljivosti odpovedati sobotni smuk, tudi pri izpeljavi veleslaloma pa jim je znova ponagajala megla, zaradi katere so morali prestaviti začetek druge vožnje, megla pa se je nad progo zgostila tudi med samo tekmo, pred nastopom 11 najboljših so tekmo znova prekinili in jo nadaljevali, ko se je megla za silo razkadila.

V St. Moritzu je bila na sporedu zadnja preizkušnja svetovnega pokala v alpskem smučanju pred zimskimi olimpijskimi igrami. Norvežan Aksel Lund Svindal (897) je po odstopu v finalni vožnji zapravil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, prehitel ga je Hirscher, ki bo v Soči odpotoval kot vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala ter vodilni v veleslalomskem in slalomskem seštevku.

Veleslalomska olimpijska generalka se je slovenskemu taboru povsem ponesrečila. Žan Kranjec, ki je med srečneži, ki bodo branili slovenske barve v Sočiju, je zapravil priložnost, da bi se z relativno nizko startno številko 35 prebil v finalno vožnjo. Enaindvajsetletni tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je na svojem 12. startu na tekmah svetovnega pokala po odstopu ostal brez uvrstitve. Na olimpijski veleslalom v Sočiju se bo tako odpravil le z eno in edino uvrstitvijo med najboljših trideset v svetovnem pokalu, ko je bil 23. na veleslalomu lani decembra v Alta Badii.

Slovenski trenerski štab se je odločil, da bo ponudil priložnost še enemu tekmovalcu, v St. Moritzu je s startno številko 66 debitiral Andraž Reich Pogladič, a je tudi 20-letni Celjan šel po poti moštvenega kolega in je krstni nastop končal z odstopom.

Po Sočiju bosta na sporedu le še dva veleslaloma, marca za pokal Vitranca v Kranjski Gori ter finalni v Lenzerheideju.