Jutri je nov dan

"Dejstvo je, da je bilo ogromno snega in da vreme prizadevnim organizatorjem ne gre na roko. Jutri je nov dan. Ne vem sicer, kakšna je napoved in kakšno bo v resnici vreme, s katerim pa se ne da boriti. So pa organizatorji opravili veliko dela. Vsenaokrog ni bilo mogoče smučati, na sami progi pa je bilo glede na razmere vse pravzaprav odlično. Verjetno proga ne bi vzdržala veliko tekmovalk, so pa pri pripravi tekme opravili veliko dela. Varnost pa je prva stvar, na katero morajo vsi gledati. Verjetno bi bila sama edina, ki bi bila za tekmo, če bi imele tekmovalke pravico do glasovanja. Imela sem občutek, da ni bilo tekmovalke, ki bi bila za izvedbo," je povedala Tina Maze, kljub vsemu dobro razpoložena potem, ko je prišla v ciljni prostor.

Zlata lisica je zadnje žensko prizorišče pokala pred olimpijskimi igrami v Sočiju, v nedeljo pa naj bi v Kranjski Gori po programu pripravili slalom, ki ga je lažje pripraviti v težjih vremenskih razmerah kot veleslalom. "Sama se počutim zelo dobro, kar je pomembno pred tedni, ki so pred nami. Nikoli sicer nisem zadovoljna, to je moja lastnost, ocenjujem pa, da sem pred odločilnimi tekmami zime v Sočiju na dokaj visoki ravni. Je pa možno izboljšati še kakšne podrobnosti. Danes smo želeli trenirati slalom, vendar pa to zaradi težkih razmer ne bo nemogoče, saj se niti vratc ne bi dalo postaviti," je dodala Mazejeva.

»Če gre, gre, če ne, pa ne.«

Odpoved Mazejeve, čeprav si je močno želela preveriti veleslalomsko formo pred domačimi gledalci, ni vrgla iz tira. "To je šport v naravi. Se navadiš z leti na odpovedi. Če gre, gre, če ne, pa ne. Trenerji so sicer govorili, da bi bil lahko v nedeljo veleslalom. Mislim, da je v takih pogojih bolj izvedljiv slalom in ta bi jutri lahko bil. Ljudje, ki delajo na progi že dva, tri dni, ki namenijo čas in srce za to, da bi tekma bila, si to zaslužijo. To bi bila nagrada za vse, ki se trudijo. Na slalomu si želim stopiti na zmagovalne stopničke, kar bi bilo zame prvič v Kranjski Gori," je si je zaželela Mazejeva.

V Lienzu so 28. decembra lani pripravili zadnji veleslalom, na katerem je slavila Avstrijka Anna Fenninger, Tina Maze pa je bila 14. "Dolgo smo brez veleslaloma, zato sem si želela še en dober izid pred OI. V Soči grem s popotnico iz Lienza, ki pa je, hvala Bogu, že pozabljen. Na zadnjih treningih smo odlično trenirali in sem se že zelo veselila domačega veleslaloma. Najpomembneje je, da dobiš prave občutke, in te sem dobila. S tega vidika mi je res žal, da danes ni tekme. Bo pa v Sočiju boljše. V slalomu sem konkurenčna vsem najboljšim razen Američanke Mikaela Shiffrin, ki je res izjemna. Zadnji teden sem dobila dobre občutke tudi v tej disciplini in si želim tekmovati, to je pomembno. Žal danes ni bilo mogoče. Ko sem pogledala na tribune, sem tam videla meter snega. Hvala vsem, ki so vseeno prišli, pa tudi tistim, ki ne morejo priti, pa bi sicer navijali v Kranjski Gori, saj tako tudi name prinašajo pozitivno energijo," je končala Mazejeva.

Bedrač: Po odpovedi veleslaloma sedaj priprave na slalom

Po odpovedi veleslaloma za 50. Zlato lisico v Kranjski Gori so organizatorji že začeli priprave na nedeljski slalom. V pripravah na tekmo so po besedah Gorazda Bedrača, vodje tekmovanja, odstranili 1000 kubičnih metrov snega, kar je deset metrov snega v višino na nogometnem igrišču.

"Vse tisto, kar smo obljubili in načrtovali, smo tudi storili. Ob treh zjutraj je 200 ljudi odšlo na poligon in proga je bila četrt do sedmih pripravljena za postavitev vratc. Pol ure pozneje je bil sestanek žirije in predstavnikov prisotnih ekip. Po tem ogledu smo sprejeli program, da pripravljamo progo do starta veleslaloma in da počakamo, kako se bosta vreme in s tem proga odvijala. Ta je bila v dobrem stanju, tekmovalna žirija pa se je nato odločila za prestavitev starta za pol ure, na 10.30," je prvi del dogajanja strnil Bedrač.

Nekaj minut po 10. uri, ko je bil prvotno predviden start, je bil veleslalom odpovedan. "Na drugem ogledu proge s predstavniki ekip je vsak podal svoje mnenje. Večina je pohvalila organizatorje, ledeni dež pa je prehajal v dež in se prijemal očal. Potem pa se je na zgornjem delu spustila megla in zato se je večina odločila, da tekme ne bo. Proga je bila dovolj široka, če bi bila vidljivost dobra. Zaradi slabše vidljivosti pa je bila preozka in neutrjen sneg preblizu, zato v takih razmerah tik pred olimpijskimi igrami zaradi varnosti ni bilo mogoče pripraviti tekme. Proga je še sedaj v dobrem stanju, proti naravi pa se ni mogoče boriti," je negativni razplet orisal Bedrač.

Bedrač glasoval za izvedbo tekme

Pojasnil je, da je sam glasoval za izvedbo tekme, delegat Mednarodne smučarske zveze Hans Grogl je dejal, da je sama proga izvrstna, glede vidljivosti pa se je strinjal s trenerji, ki so bili v veliki meri proti izvedbi današnjega veleslaloma. Direktor ženskega dela svetovnega pokala Atle Skaardal se je odločil, da bo spoštoval voljo trenerjev in tekmovalk.

Aleš Vidic, generalni sekretar pokala Vitranc, je ob tem Skaardala vprašal, kako bi odločil, če bi bil veleslalom v takšnih razmerah v Sočiju. "Skaardal mu je odvrnil: 'Če bodo taki pogoji, bomo odločali tam.' Moje osebno mnenje je, da bi bila odločitev za izvedbo tekme lažja, če ne bi bile pred vrati olimpijske igre. Že v osnovi je bila zavrnjena ideja, da bi bil v nedeljo veleslalom, ker se programa zadnji trenutek ne spreminja. Poleg tega bodo nekateri predstavniki Fisa v Soči odpotovali že v nedeljo, večina ekip pa v torek. Zato sprememba programov, denimo, da bi bila ena tekma v ponedeljek, ni mogoča," je pojasnil Bedrač.

Zatrdil je, da bodo ne glede na vse v nedeljo skušali pripraviti slalom. "Priprave na slalom potekajo po istem programu kot za današnji veleslalom. Ker je proga krajša, bomo imeli malo več časa za spanje. Danes popoldne bomo pripravili tekmovališče s startom, prav tako pa bomo novozapadli sneg potisnili s proge in ga ob robu potlačili s teptalnim strojem. Ob štirih zjutraj bo celotna ekipa na progi in bomo pripravili slalom, postavitev proge pa je načrtovana za 6.30. Predvidene so nekoliko nižje temperature kot danes in nekaj več padavin, predvsem snega," je napovedal Bedrač.