Na informativni sestanek z morebitnimi ponudniki sta prejšnji teden prišla le dva, pa še pri njiju kakšnega močnega in resnega interesa ni bilo. Pa čeprav je v novem razpisu občina občutno znižala letno koncesijo z 28.000 na zgolj 5000 evrov. Zdaj počasi tudi na občini spoznavajo, da večmilijonska naložba v novo tržnico morda le ni bila najbolj smiselna.

»Izkušnje z vodenjem tržnice so pokazale, da so stroški visoki, obiska pa je, razen ob sobotah in tržnih dnevih, malo. Lokali v pokritem delu so prazni in verjetno bomo morali razmisliti o tem, da ostanejo zaprti ali pa da poiščemo kakšno drugo vsebinsko rešitev. Odločitev, ali bodo sploh odprti, bo seveda v rokah prihodnjega koncesionarja. Ni nujno, da jih bo uporabljal, saj so obratovalni stroški sploh zdaj pozimi res visoki. Odločitev za gradnjo tržnice je bila takrat morda res prenagljena, saj časi tržnici očitno niso naklonjeni. Je pa res, da smo s tem tudi revitalizirali ta del mesta,« je dejal direktor jeseniške občinske uprave Vitomir Pretnar.

Občina Jesenice je za nakup in obnovo celotnega kompleksa, kjer je zdaj tržnica, namenila pet milijonov evrov, od tega je bilo 3,2 milijona evropskega denarja. Samo za opremo in obnovo objekta je šlo 1,8 milijona evrov.

Ob tem je treba dodati še, da je Razvojna agencija zgornje Gorenjske ob koncu lanskega leta končala projekt Uživajmo lokalno ter izdala katalog lokalnih ponudnikov pridelkov in izdelkov območja zgornje Gorenjske. V njem je predstavljenih 45 ponudnikov ali desetino vseh kmetij, ki se ukvarjajo z dodatno dejavnostjo na vsem območju. Katalog je prejelo 17.500 gospodinjstev na Gorenjskem, razen v največji, se pravi jeseniški občini, ki k projektu sploh ni pristopila. Morda zato, ker so želeli občanom »prihraniti« informacije, kje se lahko neposredno dobi doma pridelana hrana, da bi jih raje privabili na »domačo« tržnico. Tudi če bi bilo to res, je bil manever povsem neuspešen. »Ne, šlo je bolj za to, da imamo pri nas zelo malo ponudnikov, ki bi se lahko predstavili skozi ta projekt, zato k njemu nismo pristopili, kar pa je pomenilo, da tudi naša gospodinjstva niso prejela kataloga,« je razložil Vitomir Pretnar.