Najprej prestavljena za pol ure, nato pa izpeljana oddaja je imela samo dva gosta. Popolnoma nereprezentativna in nepripravljena. Vsi ostali so stisnili rep med noge. Lahko da je šlo za bojkot, vsekakor pa se mi je Rosvita prvič res zasmilila. Ni lahko gledati voditeljice, ki ostane sama s temo, ki je tempirana bomba. Zadolženost države je polje, ki dovoljuje nenehno spraševanje in izpraševanje vesti odgovornih. Je priložnost, da se na vse oblastnike zmeče kamnolom šodra in še več obupa. Priložnost, da se vse postavi na oder javnega linča.

Zato je treba ceniti pogum Dušana Šešoka, ki je nastopil v oddaji Preverjeno. V teh časih res ni enostavno biti kapitalist in žeti simpatij nezaposlenih. Ravno zato ima Dušan rad svoje delavce, saj jim lahko zaračunava parkiranje, jim razloži, da je danes privilegij imeti delo, da nihče ne dela za njega in da delavci nimajo nobenih ciljev. Ko jim zmanjšuje plače, ve, da je to le ukrep, ki zvišuje motivacijo. Ko iz dobička financira kredite za menedžerski prevzem podjetja, pa je prepričan, da je to najbolj pravičen in normalen način funkcioniranja najboljšega sistema na svetu. Dušan je kot JFK, ki nagovarja svoje delavce, da naj se že enkrat vprašajo, kaj lahko naredijo za firmo, in naj že nehajo le jamrati, da firma nič ne naredi za njih.

Tako se morajo vprašati tudi poslanci. Ali res delajo dobro za nas ali le za sebe? Majdi Potrata je počil film ob vprašanju novinarke Kanala A, kaj so to energetske izkaznice. Najprej je novinarki povedala, da preverja njeno znanje in hoče iz nje narediti bedakinjo, potem je morala novinarka odgovoriti, kaj so energetske izkaznice, in ob solidnem odgovoru ji je Majda zabrusila: No, vidite. Če vse to veste, zakaj pa me to sprašujete? Absoluten medijski »hajlajt« z jasnim sporočilom: novinarka ne sme nič vedeti, da ji potem lahko poslanka razkrije vse skrivnosti. Torej, novinar ne sme preverjati, ampak le nedolžno spraševati in čakati na odpustke tistih, ki nas modro vodijo v raj. Za jagodo na torti pa je Majda poskrbela še z naslednjimi iskrenostmi: Vi na komercialki imate samo hudobne prispevke, zato ne gledam vaših programov, ki puščajo slab okus, in se priklopim le na informativne programe nacionalke. Iskreno, ni kaj.

Tudi če vse drži, tudi če je res, da eni samo izzivajo in provocirajo, je danes najverjetneje Majdi že žal za vse skupaj. Kot tudi Dušanu. Nikakor pa ni žal Jerneju Damjanu, da je vztrajal v skakalnem športu. Po ponovnem pohodu med najboljše in prvi zmagi so pozabljeni časi, ko je bil odpisan, pozabljen, zamolčan in tarča kritikov. Pozabljeni so časi, ko je moral sam financirati potovanja na tekme, in časi, ko nam je bilo težko gledati njegovo pristajanje na hrbtu skakalnice. Jernej je neke vrste žarek upanja za to državo. Takrat, ko mislimo, da smo pokopani, da nam ni več rešitve, da smo pozabljeni od vseh, se lahko zgodi preobrat. Čez noč. Vztrajanje je edina mantra, ki nas mora držati pokonci.

Ta vztrajnostni samoohranitveni nagon imajo mnogi politiki v genih. Eni pa na jeziku. Eva Irgl se je odločila, da bo udbovce preganjala do zadnjega diha. S tem naslovom so v Slobodni Dalmaciji objavili njen intervju. Ker bo udbovcev kmalu zmanjkalo, bodo na vrsto prišli bivši komunajzerji. Začela bo lahko kar v parlamentu. Nekaj stolov stran…