Konec tedna so na malem koralnem otočku, oziroma atolu Ebon, ki je del Maršalovih otokov v Tihem oceanu, odkrili vidno izmučenega moškega in njegov sedem metrski čoln. »Njegovo stanje ni najboljše, mu gre pa vsekakor na bolje,« je situacijo opisala norveška antropologinja Ola Fjeldstad, ki na otočju opravlja svoje raziskave.

Utrujeni mornar Jose Ivan je medijem zaupal, da je septembra leta 2012 zapustil Mehiko in se v čolnu s prijateljem podal proti El Salvadoru. Podrobnosti o preživetju Ivana pa niso najbolj prepričljive. Dejal je namreč, da je ves ta čas preživel s pomočjo želv, ptic in rib, ki jih je lovil kar s prostimi rokami. Ko ni bilo dežja naj bi pil želvjo kri. Njegov prijatelj je umrl že pred meseci.

Sicer zgodbe o preživetju v prostranem Pacifiku niso redke. Leta 2006 so na naslovnice časopisov prišli trije Mehičani, ki so devet mesecev pluli in prav tako pristali na Maršalovih otokih. Moralo so si bojda dvigovali s prebiranjem Svetega pisma. Leta 1992 sta dva ribiča v čolnu preživela 177 dni, pristala pa sta na Samoi.

Informacije o rešenem Ivanu bodo najbrž podrobneje razjasnjene čez nekaj dni. Na otočju imajo namreč izjemno omejene komunikacijske možnosti, zato preverjanje dejstev traja veliko dlje, kot bi običajno.

Na Maršlovih otokih živi približno 60.000 ljudi, ki so razporejeni na 24 atolov.