Študija razkriva, da 25 odstotkov ruskih moških umre pred 55. letom, za večino teh smrti pa je zaslužno prekomerno pitje vodke. To namreč povzroča bolezni ledvic, zastrupitev z alkoholom, pa seveda vinjenost in s tem povečano možnost za nesreče. V primerjavi z Veliko Britanijo, zaradi alkohola pred 55. letom umre 7 odstotkov moških.

Raziskavo so v sodelovanju izvedli Ruski center za rakava obolenja, Univerza Oxford in Svetovna zdravstvena organizacija. Preučili so pivske navade 151.000 odraslih s treh večjih mest v Rusiji.

Profesor Sir Richard Peto z univerze Oxford je za BBC pojasnil, da je delež smrtnosti v Rusiji v zadnjih 30 letih vztrajno nihal, predvsem na račun zakonskih regulacij in družbenih prevratov pod oblastjo Gorbačova, Jelcina in Putina. Leta 1985 je namreč Gorbačov drastično omejil proizvodnjo vodke in dovolil prodajo zgolj v popoldanskih urah. Kasneje, po padcu komunizma, so ljudje ponovno bolj posegali po vodki, delež prezgodnje smrti pa je rasel.

Podobne vzorce so zaznali tudi pri ženskah, vendar je pitje pri njih veliko zmernejše, temu primerni pa tudi nižji vzorci smrtnosti. Znanstveniki so ugotovili tudi, da pitje alkohola po navadi spremlja tudi kajenje, kar samo še poslabša zdravstveno stanje.

Rusija je sicer leta 2006 uvedla strožjo zakonodajo za prodajo alkohola in povišala davke na tovrstno pijačo. To je povzročilo, da se je delež prezgodnjih smrt pri moškoh s 37 odstotkov zmanjšal na 25.