Gre za tiste športnike, ki bodo na igrah nastopili med prvimi, za biatlonce pa je še kako pomembno, da se pred prvimi tekmami vsaj delno navadijo na progo. Čeprav, kot je iskreno opisal Jakov Fak, »če si stoodstoten in v res dobri formi, težkih in lahkih prog ni«. Ob še vedno rahlo obolelem Faku, ki bo branil bron iz Vancouvra, ki ga je v Kanadi osvojil še za rodno Hrvaško, so v biatlonski odpravi še Teja Gregorin, Janez Marič, Peter Dokl, Simon Kočevar in osmoljenec zadnjih iger Klemen Bauer, ki je bil četrti, tri sekunde od Fakovega brona.

Najboljša slovenska smučarska tekačica doslej, Petra Majdič, se je na igre prvič odpravila v vlogi vodje odprave. »Zaenkrat ne kaže, da bi kdo zaspal. Časovna razlika s Sočijem je tri ure in kot kaže, so že tukaj s kartami poskrbeli, da se navajamo nanjo, vsi pa so kljub rani uri nasmejani in optimistični. In tako naj ostane še naprej,« je že pred šesto uro zjutraj na brniškem letališču razlagala Petra Majdič, pred štirimi leti v Vancouvru tista, ki je spisala eno posebnih športnih zgodb, ko je hudo poškodovana v sprintu prišla do kolajne.

»Verjamem, da če bodo vsi športniki dosegli svoja pričakovanja, bomo vsi v spremstvu lahko zelo zadovoljni, kaj šele navijači v Sloveniji,« je dodala Majdičeva, ki računa s tem, da bodo prireditelji pripravili odlične igre, ki bi jih delno lahko skazilo le slabo vreme. Tudi na dan odhoda je prepričana, da se Slovenija ne bo vrnila brez kolajne: »Kakršna koli bo, bo zaslužena.« Večina slovenskih športnikov, tudi deskarji, skakalci in smučarka Tina Maze, ki spadajo v ožji krog favoritov za kolajno, bodo v mesto ob Črnem morju potovali prihodnji teden. šr