Okoli dvesto Mariborčanov in Kranjskogorčanov, ki so združili moči, s podkorenske strmine čisti novozapadli sneg. Imajo dva teptalca, s katerima odstranijo vsakih 30 centimetrov na novo zapadlega snega. Ker so tudi za prihodnje dni napovedane padavine (poleg snega je možen tudi dež), jih čaka še veliko dela, najbolj naporna pa bo noč s petka na soboto, ko bodo morali progo povsem očistiti in jo pripraviti na tekmo. V nasprotju z informacijami, ki so včeraj zaokrožile po medmrežju, tekmovalnega programa niso spremenili, čeprav so razmišljali o tem. Tako bo v skladu s prvotnim sporedom jutri veleslalom, v nedeljo pa še slalom.

»Odločili smo se danes (včeraj, op. p.) ob 14. uri. Ključen je bil nasvet Kranjskogorčanov, ki odlično poznajo tukajšnje razmere,« je povedal šef za pripravo proge Gorazd Bedrač in poudaril, kako dobro mariborski organizatorji sodelujejo s Kranjskogorčani. V zadnjih letih so spoznali realnost pregovora, da prijatelja spoznaš v nesreči. Ob pomanjkanju snega jim Kranjskogorčani stojijo ob strani, ekipi z zahoda in vzhoda Slovenije delujeta složno, štajersko-gorenjsko prijateljstvo pa je vse globlje.

Zaradi tega je zadovoljna tudi Tina Maze. Prebujena najboljša slovenska smučarka podarja, kako pomembno je, da bosta tekmi ostali v Sloveniji. Doma je vedno še posebno rada tekmovala, najlepše trenutke pa je pred 40.000 gledalci doživljala lani na Pohorju. Črnjanka, odkar je njen trener postal Mauro Pini, vse bolj pogosto kaže nasmejan obraz. Tudi včeraj je bilo tako, ko se je šalila na novinarski konferenci, medtem ko se je vodja njene ekipe Andrea Massi potrudil, da je lahko najprej v Italiji trenirala, nato pa pozno popoldan bila na novinarski konferenci, kjer jo je spremljal v družbi Nežke Poljanšek. »Smo se odločili, da nekaj investiramo v to,« je dejal Andrea Massi. Investiciji je ime helikopterski prevoz. Mazejeva je s svojo ekipo pristala v Ratečah, na ravnini ob meji z Italijo, da je pravočasno prišla pozdravit slovensko javnost. To je storila dva dni pred začetkom Zlate lisice. Govorjenju dan pred tekmo nikoli ni bila naklonjena. Danes bo imela možnost preizkusiti okoliške strmine, a ne vitranške, kajti zaradi del na njej bo zaprta.

V minulih dneh se je skušala čim hitreje privaditi na krajše smuči za tehnične discipline. Po uspešnem koncu tedna v Cortini d'Ampezzo je tri dni vadila slalom in veleslalom. »Zelo pomemben je trening, ko prehajaš iz hitrih v tehnične discipline. Mislim, da nam je vadba uspela. Prvi dan še ni šlo po željah, drugi dan je bilo bolje, tretji pa še bolje. Tako je po navadi, ko hitre discipline zamenjaš za tehnične,« je dejala Tina Maze, ki je imela včeraj tudi nekaj navihanih idej. Razmišljala je, kako bi krstila Saško Brezovnik, ki jo na Zlati lisici čaka debi v svetovnem pokalu. Če bo takšne volje tudi v nedeljo popoldan, bo to lahko pomenilo le eno – uspelo Zlato lisico.