Niso edini s tako ponudbo, Pri Cilki v Cerkljah dnevno skrbijo za okoli 60 zunanjih odjemalcev. In ko smo zjutraj govorili z mlado gostilničarko Cilko Čretnik, je komaj utegnila: »Zdajle ni dober čas za klepetanje, danes imamo okoli 60 naročil. Kaka tretjina je starejših, ki jim vozimo hrano do Brnika, Cerkelj, v našo okolico. Malico pa dostavljamo tudi delavcem, ki delajo na terenu.« Malica pri njih stane 4,80 evra, kosilo pa 9 evrov.

Tudi gostincem v času krize ne cvetijo rožice in zato so svoje goste našli tam, kjer velike ponudbe navadno ni – na podeželju. Za mnoge starostnike je dostava kosila edino družabno življenje, zjutraj pa je ob naročilu klepet vreden zajtrka. Če so gostinci še prijazni in znajo z raznovrstno hrano (četudi le enolončnico) poskrbeti za dober topli obrok, število naročil narašča.

A gostilne niso edine, ki se vključujejo v oskrbo starejših. Šolska kuhinja v OŠ Naklo je priljubljena zaradi svoje kakovosti, pri njih kosilo stane 4,20 evra – a je ponj treba priti. »Okoli dvajset je takih, ki pridejo redno. Velikokrat gre za starejše, ki jim je tak način v veliko pomoč, kosilo lahko dobijo tudi naši zaposleni,« je povedal ravnatelj Milan Bohinec. Pomoč na domu je sicer vse bolj pogosta dejavnost domov za starostnike, kjer organizirajo tudi dovoz hrane. Tako je Mestna občina Kranj ta teden odobrila finančno pomoč za nakup novega vozila in zaposlitev dodatne negovalke – zdaj jih je že 28. Kosilo v kranjskem Domu upokojencev stane 4,17 evra, z dietnim jedilnikom je dražje, a ne presega 4,81 evra. Lahko ga postrežejo v jedilnici doma ali ga stranke odnesejo domov. V program pomoči na domu je v povprečju vključenih okoli 160 ljudi.

Ob raziskovanju ponudbe smo naleteli tudi na poskus hitrega zaslužka s prehrano starejših, ko so kratko na koncu potegnili gostinci. Organizator je namreč vzpostavljal mrežo dobave kosil in malic, potem pa od starostnikov pobral denar in gostincem ostal dolžan. Vsekakor je potreb po toplem obroku na domu očitno vse več, gostilničarji pa so nam povedali, da je ključna oskrba bližnje okolice, kjer lahko kosila v nekaj urah vsem dostavijo pravočasno. Topli obrok je tako postal tudi tržna niša, prav tako pa narašča število tistih, ki pridejo po brezplačni obrok v kranjsko razdelilnico hrane, ki že dolgo ni več namenjena le brezdomcem in kjer dnevno razdelijo okoli 60 obrokov.