Skupina OHO je, čeprav je formalno obstajala zgolj med letoma 1966 in 1971, zamajala stare temelje in začrtale nove poti sodobne slovenske umetnosti. V kratkem času svojega obstoja je šla skozi vrsto organizacijskih in vsebinskih faz, žanrov in družbenih konfrontacij. Zvrsti, kot so pop art, land art, performans, happening, body art, ludizem, vizualna in konkretna poezija, programirana umetnost, arte povera, strukturalizem, poststrukturalizem, semiotika, transcedentalni konceptualizem in ezoterika predstavljajo mali kompendij alternative in avantgarde 60. let, piše v obrazložitvi nagrade.

Fenomen OHO, ki je med drugim izumil izvirno umetniško formo - sistem reizem, se je začel kot široko likovno, umetniško, založniško, teoretsko in literarno gibanje ter se iztekel v ožje jedro štirih članov: Marko Pogačnik, Milenko Matanović, David Nez in Andraž Šalamun. Skupina je za seboj pustila neverjetno inspirativno dediščino, ki bo vznemirjala še mnoge generacije, so prepričani v komisiji pod vodstvom avtorice projekta Jožice Brodarič.

Pletenine Draž so, kot piše v obrazložitvi, že od samega začetka sinonim za obrtniški perfekcionizem. Urška in Tomaž Draž sta v zadnjih dveh sezonah zavestno opustila dolgoletni slog kolažiranja pletenin in v svoja raziskovanja vpeljala drugačne vizualne komponente. Vzorci kolekcije Diatomeja temeljijo na strukturi kremenastih alg, ki jih najdemo tudi v Ljubljanici. Abstraktna organska motivika z izrazitim hi-tech videzom nakazuje nove konceptualne usmeritve in vnaša svež veter v opus tandema.

Scenograf Hojnik, po izobrazbi slikar, je trenutno eno najbolj iskanih imen slovenskega gledališča. Njegova produkcija je impresivna, saj letno oblikuje scenografije tudi za ducat predstav. Najmočnejši je v kompozicijski organizaciji odra, uravnoteženem odnosu med celoto in detajli ter v sposobnosti posredovanja sugestivnih simbolnih konotacij. V njegovih scenografijah ni ničesar preveč in ničesar premalo.

Gigodesign pod vodstvom Mihe Klinarja in Matevža Medje je oblikovalski studio, ki sistematično razvija holističen pristop k produktnemu oblikovanju. Njihove interdisciplinarne ekipe se izzivov lotevajo z maksimalno mero strokovne zavzetosti tako pri velikih projektih, kot so počitniške prikolice Adria Astella ali inovativna jadrnica Seascape 27, kot pri manjših konceptih. Za produkte, izpeljane po njihovih standardih, so uvedli posebno oznako kakovosti Gigodesigned.

Sluban je slovenski fotograf, ki živi v Franciji in največ časa preživi na potovanjih po vsem svetu. Po mnenju komisije velja za enega najbolj konsistentnih avtorskih imen sodobne evropske fotografije. Njegovi striktno črno-beli posnetki s specifično melanholijo sežejo daleč onstran reportažne fotografije. Ne nanašajo se na noben ekspliciten dogodek in so v aktualističnem smislu popolnoma apolitični.