Za kmetijo prepoved oddaje mleka za javno potrošnjo

Kot so sporočili iz uprave, so v mlekarni izvedli vse potrebne teste in identificirali kmetijo, iz katere izhaja okuženo mleko. Za kmetijo zdaj velja prepoved oddaje mleka za javno potrošnjo. Iz trenutno razpoložljivih podatkov je razvidno, da je kmetija uporabljala koruzo hrvaškega porekla, ki jo bodo zdaj analizirali na prisotnost aflatoksina.

Kot je znano, je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v sredo odredila umik in odpoklic mleka zaradi prisotnosti aflatoksina v mleku iz štirih mlekomatov v Ljubljani in po enega v Kamniku in Mostah pri Komendi. Potrošnikom so svetovali, da ga tega mleka ne uporabljajo za prehrano, saj prekuhavanje ne uniči aflatoksina, zato predlagajo, da mleko zavržejo.

Analiza izvidov vzorcev krme, ki so bili odvzeti na kmetiji, ki je dobavila mleko šestim mlekomatom, je pokazala, da je bila v krmi hrvaškega porekla mejna vrednost aflatoksina presežena za štirikrat.

Neprimerno za uporabo je surovo mleko iz mlekomatov na Ljubljanski cesti 14 v Kamniku, pri Petrolu na Celovški cesti 147a v Ljubljani, pri Tušu v Mostah pri Komendi, na Dunajski cesti 220 v Ljubljani, na Šmartinski cesti 152 v Ljubljani in pri Petrolu na Šmartinski cesti 45 v Ljubljani.

KGZS svari pred tem, da ne bi na koncu odgovornosti nosili le kmetje

Na pojav aflatoksina so se odzvali tudi v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer pričakujejo, da bodo država in njene ustanove ustrezno ukrepale in kaznovale povzročitelje afer.

"KGZS svari pred tem, da ne bi na koncu odgovornosti nosili le kmetje, ki bodo že tako zaradi napak drugih utrpeli hude posledice ter veliko gospodarsko škodo," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem zahtevajo, da se pri iskanju odgovornih in vzrokov za nastali položaj vztraja do konca in tako potrošnikom zagotovi varno hrano.

Kot piše na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, rezultati preiskav vzorcev krme v Sloveniji kažejo, da so število kontaminiranih vzorcev z aflatoksini in njihova koncentracija v slovenski krmi razmeroma majhni.

Posamezni pozitivni primeri so bili ugotovljeni v okviru posebnega nadzora

V zadnjih petih letih v uradnih vzorcih krme, odvzetih v okviru rednega programa vzorčenja, preseženih maksimalno dovoljenih vsebnosti aflatoksinov niso zaznali. Posamezni pozitivni primeri pa so bili ugotovljeni v okviru posebnega nadzora.

Aflatoksini so toksični za perutnino, prašiče, prežvekovalce, konje, postrvi in laboratorijske živali. Med aflatoksini je toksin B1 najbolj toksičen in najbolj razširjen v krmi za živali in v hrani za ljudi. Prva klinična znamenja pri spontanih zastrupitvah so izguba apetita in slabo počutje živali.

Aflatoksin B1, ki ga živali zaužijejo s kontaminirano krmo, se v jetrih pretvori v aflatoksin M1, ta pa se prek mlečnih žlez izloča v mleko. Aflatoksin M1 ima pri ljudeh hepatotoksičen, genotoksilen in kancerogen učinek, še piše na spletni strani uprave.