Kapetana Blaža Trupeja je brez dvoma razveselila novica, da je Žemlja kljub večmesečni odsotnosti iz igrišč zaradi zdravstvenih težav pripravljen pomagati ekipi. Iz reprezentance je tako izpadel Tom Kočevar Dešman.

"Čeprav odločitev z njegove strani ni bila lahka, se je Grega po nekaj treningih vendarle odločil, da bo pomagal reprezentanci. Njegov delež v igri dvojic je lahko zelo pomemben, še posebej, če vemo, da je lahko v Davisovem pokalu partija parov mnogokrat jeziček na tehtnici," pravi njegov trener in pomočnik kapetana Žiga Janškovec.

"Navdušen sem bil nad njegovo potezo, vendar sem mu hkrati povedal, da ne pričakujem čudežev. Glede na to, da je toliko časa izven pogona ne morem pričakovati njegove vrhunske predstave, obenem pa nam njegov prihod vliva samozavest, saj sta s Kavčičem že večkrat dokazala, da se v dvojici odlično znajdeta," pravi kapetan Blaž Trupej.

Grega Žemlja, ki je sicer rekorder v Sloveniji po številu nastopov za državno reprezentanco, bo igral zgolj v soboto, kar pomeni, da bosta ostalo breme nosila Blaž Kavčič (111. na lestvici ATP) in Janez Semrajc (305.).

Slednji bo prvič na igrišče teniškega centra Triglav v Kranju stopil v petek ob 16. uri, ko mu bo nasproti stal 51. igralec s svetovne računalniške lestvice, 24-letni vrstnik Joao Sousa. Po tem dvoboju bo v petek priložnost dobil še Kavčič, ki se bo srečal z drugim portugalskim igralcem, 174. na lestvici ATP Gastaom Eliasom.

"Dejstvo je, da bi bili z rezultatom 1:1 po prvem dnevu zelo zadovoljen. Vedeti moramo, da je tudi njihov drugi igralec Elias odličen tenisač, ki je bil lani na robu prvih sto na svetu, zato bo moral Kavčič prikazati odličen tenis, takšnega kot v zadnjih dveh mesecih," dodaja Trupej.

Portugalski kapetan Nuno Marques je zaenkrat za igro dvojic imenoval svoja najboljša igralca, nedeljski spored pa je: Blaž Kavčič - Joao Sousa in Janez Semrajc - Gastao Elias.

Vstop v teniško dvorano bo vse tri dni prost.