Gre za tiste športnike, ki bodo med prvimi nastopili na igrah, za biatlonce pa je še kako pomembno, da se pred prvimi tekmami vsaj delno navadijo na progo. Čeprav, kot je iskreno opisal Jakov Fak: "Če si 100-odstoten in v res dobri formi, težkih in lahkih prog ni." Ob še vedno rahlo obolelem Faku, ta bo branil bron iz Vancouvra, ki ga je v Kanadi osvojil še za rodno Hrvaško, so v biatlonski odpravi še Teja Gregorin, Janez Marič, Peter Dokl, Simon Kočevar in osmoljenec zadnjih iger Klemen Bauer, ki je bil na zadnjih igrah četrti, tri sekunde od Fakovega brona.

Najboljša slovenska smučarska tekačica doslej, Petra Majdič, se je na igre odpravila prvič v vlogi vodje odprave. "Zaenkrat ne kaže, da bi kdo zaspal. Časovna razlika s Sočijem je tri ure in kot kaže, so že tukaj s kartami poskrbeli, da se navajamo nanjo, vsi pa so nasmejani kljub rani uri in optimistični in tako naj ostane še naprej," je že pred šesto uro zjutraj na brniškem letališču razlagala Majdičeva, pred štirimi leti v Vancouvru tista tekmovalka, ki je spisala eno posebnih športnih zgodb, ko je hudo poškodovana v sprintu v smučarskem teku prišla do medalje.

"Verjamem, da če bodo vsi športniki dosegli svoja pričakovanja, bomo vsi v spremstvu lahko zelo zadovoljni, kaj šele navijači v Sloveniji," je pred odhodom še povedala nekdanja tekmovalka, ki računa s tem, da bodo ruski prireditelji pripravili odlično prireditev, ki bi jo delno lahko skazilo le slabo vreme. Tudi na dan odhoda je prepričana, da se Slovenija ne bo vrnila brez medalje: "Kakršna koli bo, bo zaslužena."

Večina slovenskih športnikov, tudi deskarji, skakalci in smučarka Tina Maze, ki sodijo v ožji krog favoritov za medaljo, bodo v rusko mesto ob Črnem morju potovali prihodnji teden.