Splav je lahko grozeči ali spontani. Diagnozo za grozeči splav ginekolog postavi, kadar ženska krvavi ali čuti bolečine v spodnjem delu trebuha. Gre za nepravilni potek nosečnosti, ki se lahko konča neuspešno s spontanim splavom, lahko pa se izteče pozitivno in ženska rodi zdravega otroka.

»Grozeči splav predstavlja za par velik stres, še posebno, ker se starost za prvo nosečnost dviguje, zato je prav, da ginekolog s svojim delom ustvari pogoje za zadovoljitev potrebe in želje para po otroku,« je na simpoziju o ženskih spolnih hormonih, ki ga je pripravilo Združenje za ambulantno ginekologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu, pojasnila ginekologinja Marija Ilijaš Koželj, predsednica združenja.

Pomemben je tudi stres

O spontanem splavu govorijo, kadar se nosečnost konča pred 20. tednom nosečnosti in je plod težek 500 gramov ali manj, do končanja nosečnosti pa pride brez medicinske prekinitve nosečnosti. Spontane splave delijo v več podskupin, odvisno od tega, kaj ugotovijo med ultrazvočno diagnostično preiskavo.

Ocenjujejo, da se krvavitev do 20. tedna nosečnosti pojavi pri dobri tretjini nosečnic. Grozeči splav se pojavi v 20 do 25 odstotkih nosečnosti, do spontanega splava pa pride v 8 do 20 odstotkih nosečnosti. Kar 80 odstotkov spontanih splavov so zgodi do 12. tedna nosečnosti, pozneje je tveganje za splav zelo majhno. Verjetnost za spontani splav se povečuje s starostjo nosečnice: pri 30-letni nosečnici se pojavlja spontani splav v 15 odstotkih, pri 35-letni nosečnici v 20 odstotkih, pri 40-letni nosečnici v 40 odstotkih, pri 45 let stari nosečnici pa kar v 80 odstotkih.

Vzroki in dejavniki tveganja za grozeči spontani splav so številni: najpogosteje so to kromosomske napake pri plodu, infekcije in bolezni matere, kot so neurejena sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni, zelo pogoste so tudi razvojne nepravilnosti in bolezni maternice. Pomemben dejavnik tveganja so tudi nepravilna prehrana, prevelika telesna teža nosečnice, kajenje, uživanje alkohola ali drog, do izgube nosečnosti pa lahko pripeljejo tudi operativni posegi, kot so amniocenteza. Pomembni so tudi psihološki vzroki: »Psihološke težave se vedno bolj izražajo, saj so ljudje pod vedno večjimi pritiski, preobremenjeni doma in v službi in to se izraža tudi v poteku nosečnosti,« opozarja Ilijaš-Koželjeva.

Diagnozo postavijo s kliničnim pregledom in ultrazvočno preiskavo. Pri zdravljenju ženski svetujejo počitek, odsvetujejo spolne odnose, zdravijo jo lahko z zdravilom, ki vsebuje sintetični hormon progesteron. V centrih za zdravljenje neplodnosti uporabljajo tudi nekatere druge preparate.

Prognoza grozečega splava – torej ali se bo končala s splavom ali se bo nosečnost nadaljevala normalno – je odvisna od več dejavnikov. Pri nosečnostih, ki se nadaljujejo, je nekoliko povečana verjetnost za zaplete, zato mora biti ginekolog pri spremljanju nosečnosti pozoren na večjo verjetnost krvavitve, prezgodnjega poroda ali zastoja v rasti ploda.

Obramba narave

Grozeči splav nakazuje krvavitev na začetku nosečnosti. Če se grozeči splav konča s splavom, se pogosto izkaže, da je plod nenormalen. »To je obramba narave, da prepreči takemu plodu, da se razvija dalje in rodi,« je pojasnil ginekolog Howard Carp iz Medicinskega centra Sheba v Izraelu. Nekatere nenormalnosti pri plodu so strukturne, na primer odprti možgani ali kromosomske nenormalnosti, in se v nekaterih primerih nosečnost vedno konča s splavom. »Veliko plodov je nenormalnih in krvavitev je mehanizem, da se tak plod odpravi,« pojasnjuje Carp. V nekaterih primerih je plod normalen, a je posteljica ločena od maternične sluznice in nastane krvni strdek med posteljico in steno maternice. V nekaterih primerih je vzrok nezadosten nivo hormonov: v tej skupini je problem mati, ne plod, zato je na mestu zdravljenje s hormoni. Hormon progesteron je nujen za nosečnost. Če ga primanjkuje, ga lahko nadomeščajo in s tem učinkovito preprečijo, da bi se grozeči splav iztekel v splav. Sintetični progesteron (progestagen), ki je na trgu že 40 let, je, kažejo študije, bolj učinkovit od naravnega, njegova uporaba pa varna.

Je treba plod poskusiti ohraniti za vsako ceno? »Ob začetku nosečnosti, ko se pojavi krvavitev, ni mogoče vedeti, ali je nosečnost normalna ali ne, saj ultrazvok v tem obdobju nepravilnosti še ne pokaže. Zato je treba predpostaviti, da je plod normalen, in poskušati rešiti nosečnost. Če pa je plod nenormalen, narava tega ne bo dovolila in tukaj se ne da nič narediti,« je odgovoril Howard Carp.