Težave z vidom: Na jedilnik čim večkrat vnesite korenje, špinačo, jajčni rumenjak, borovnice in ohrovt. Skodelica ohrovta (temno zelene zelenjave) na dan preskrbi organizem z dragocenim rastlinskim barvilom ksantofilom, ki spodbuja vidne procese, zavira oziroma upočasnjuje degenerativne procese v očesnem aparatu, vključno s spremembami na mrežnici.

Bolečine v mišicah (muskelfiber)

Privoščite si češnje. Vsak dan pred vadbo pojejte skodelico svežih ali zamrznjenih češenj ali spijte dva kozarca češnjevega soka. Češnje vsebujejo protivnetni encim, podoben učinkovini ibuprofen, ki je prijazna organizmu.

Težave s spominom

Uživajte sončnično seme, bogato z vitaminom E, maščobnimi kislinami in vlakninami. Naštete snovi živčne celice v možganih varujejo pred oksidativnim stresom. Vsak dan si privoščite četrt skodelice sončničnega semena.

Oslabljene mišice

Jejte sveža jabolka – vsaj eno na dan. To okusno sadje je bogato z ursolinsko kislino, ki spodbuja tvorbo inzulina in inzulinu sorodnega rastnega faktorja – dveh sorodnih hormonov, ki spodbujajo tvorbo mišičnih celic.

Motnje erekcije

Privoščite si česen – dva koščka česna na dan. Strt česen je bogat z bioakitvno snovjo alicinom, ki znižuje oziroma uravnava krvni tlak in pospešuje krvni obtok ter tako odpravlja ovire za nemoteno erekcijo.

Motnje pozornosti

Jejte jajca, ki so bogata s holinom, snovjo, ki spodbuja sposobnost možganov in živčevja za hitro izpolnjevanje ukazov in regulacijo delovanja drugih delov telesa. Pomemben pa je tudi za krepitev membran.

Staranje kože

Pomaranče oziroma citrusi – pojete eno na dan ali spijte dva do tri decilitre naravnega soka iz tega sadja, ki je bogato z vitaminom C. Ta spodbuja tvorbo kolagena in skrbi za elastičnost kože ter drugih tkiv.

Depresivno, melanholično razpoloženje

Skuhajte si rjavi riž in vsak dan pojejte eno skodelico, saj je bogat z ogljikovimi hidrati. Ti spodbujajo tvorbo serotonina, hormona sreče, ki izboljšuje razpoloženje, odpravlja pobitost in zaskrbljenost.

Nespečnost

Piščanec, banana, češnje. Našteta živila so bogata z aminokislino triptofan, ki jo vsebuje tudi puranje meso, a je ima piščančje več. Triptofan spodbuja tvorbo melatonina, hormona spanja.

Otekle oči in podočnjaki

Pijte zeleni čaj – skodelico ali dve na dan. Deluje diuretično in preprečuje oziroma odpravlja oteklost, spodbuja pa tudi prekrvavitev.

Razdražen želodec

Po jedi si privoščite čaj iz poprove mete ali vsaj dva bombona iz nje. Poprova meta spodbuja prebavo, zmanjšuje vnetno bolečino v prebavnem traktu in zagotavlja olajšanje.

Lasje brez leska

Privoščite si špinačo. Skodelica te zelenjave, ki je bogata z vitamini in minerali, na dan lahko uravnava izločanje lojnic in lahko pripomore k sijočim lasem.

Pomanjkanje energije in brezvoljnost

Vsak dan pojejte eno banano. Banane so prava zakladnica kalija, vsebujejo pa tudi magnezij kot ključni element v produkciji in izkoriščanju oziroma uporabi energije.

Zaskrbljenost in strah

Privoščite si arašide, ki dvigujejo razpoloženje – četrt skodelice na dan. Arašidi so bogati z glutaminom – snovjo, ki spodbuja tvorbo gama-aminobutirično kislino (GABA). Njeno pomanjkanje botruje pojavu negotovosti, zaskrbljenosti in strahu. man