Grosuplje, Škofljica ali Šentjur? Te tri občine so se v preteklem mesecu in pol najpogosteje omenjale kot morebitne srečnice, ki si bodo od rekordnega dobitka v zgodovini slovenske loterije – dobrih 21 milijonov evrov – utrgale svoj del zakonsko določene pogače. Če bi bil dobitnik tujec, pa bi 15 odstotkov davka prejela Mestna občina Ljubljana, kjer ima sedež Loterija Slovenije. Na koncu se je kolo sreče vendarle nagnilo v prid občine Grosuplje, kamor je »z neba padlo« dobre tri milijone evrov.

Dobil je župan, ki ne igra iger na srečo

»Padlo je predvsem srečnemu dobitniku, ki mu lahko zdaj čestitam tudi kot župan. Nam pa se je uresničilo, kar smo potihoma pričakovali. Deset sekund čez pol enajsto uro je bil na naš račun knjižen znesek v višini 3,157.100 evrov,« se je 15-odstotnega občinskega deleža dobitka razveselil grosupeljski župan Peter Verlič, ki sam sicer ne igra iger na srečo.

Denar bodo po besedah župana porabili za gradnjo prizidka k zdravstvenemu domu, ki ga občani čakajo že vrsto let. »Gradbena jama je praktično že izkopana, kmalu bomo položili temeljni kamen. Ker je investicijska vrednost projekta približno tri milijone evrov, to zdaj pomeni, da se občini ne bo treba zadolževati. Kakšno naključje!« je zadovoljen Verlič, ki je pred mesecem in pol, ko je zaokrožila informacija, da naj bi bil dobitnik 21 milijonov evrov brezposelni mesar iz Škofljice, že izrekal čestitke sosednji občini.

Na Škofljici privoščijo sosedom

A na Škofljici niso razočarani, je poudaril župan Ivan Jordan, saj privoščijo sosedom, s katerimi imajo dobre odnose. »Že takrat, ko se je na veliko govorilo, da je srečni dobitnik mesar iz Škofljice, smo o tem močno dvomili. Če bi srečnež res stanoval pri nas, bi to tudi izvedeli, saj bi se bržkone komu zareklo. Pri nas je namreč veliko manj hiš kot v Grosupljem,« je brez grenkobe razložil Jordan, ki je srečnemu županskemu kolegu že čestital. Po njegovih besedah je šel denar v prave roke, nekaj koristi od dobitka pa naj bi vendarle imeli tudi občani Škofljice. »Dogovarjamo se namreč, da bi se z občino Grosuplje povezali na področju zdravstvene oskrbe. Če nič drugega, bodo naši občani uporabljali njihov nov laboratorij,« se je pridušal župan Škofljice in sklenil, da bodo morali zdaj pač šolo zgraditi z lastnim denarjem.

Slovenski jackpot dobitek je šesti najvišji

Novopečeni milijonar oziroma milijonarka – na Loteriji Slovenije seveda osebnih podatkov ne razkrivajo – je listek z eno kombinacijo za 2,20 evra vplačal v poslovalnici Fortuna v grosupeljskem centru Mercator. V zgodovini prirejanja iger na srečo v Sloveniji je rekordni dobitek doslej predstavljala sedmica, vredna nekaj manj kot pet milijonov evrov, ki so jo izžrebali januarja predlani. Največji dobitek v igri eurojackpot, ki jo skupaj prirejajo v 14 državah, pa je dobil srečnež, ki je lanskega aprila vplačal listek v Nemčiji. Prejel je več kot 46 milijonov evrov, medtem ko je tokratni jackpot – dobrih 21 milijonov evrov – šesti najvišji dobitek, odkar je bilo pred dvema letoma prvo žrebanje.