Spodbudne novice so se v medijih pojavile v zvezi s Salusom, saj naj bi podjetje v zadnjih mesecih znova začelo poslovati z Lekarno Ljubljana in na tak način leto 2013 končalo s spodbudno rastjo prihodkov. Informacija, če je seveda resnična, je pomembna z vidika zmožnosti izplačevanja visokih dividend tudi v prihodnje. Dividendna donosnost pri izplačilu dividende od 20 do 30 evrov namreč znaša pri trenutni tržni ceni 250 evrov najmanj osem odstotkov. Odkupovanje lastnih delnic se nadaljuje pri Krki, delež lastnih delnic v domačem farmacevtu pa že presega sedem odstotkov. Pri Gorenju lahko pričakujemo konec januarja povzetek poslovnega načrta za leto 2014. Po daljšem obdobju prestrukturiranja podjetja, končanega projekta selitev proizvodnje, uspešno končane dokapitalizacije in sklenjenega partnerstva s Panasonicom bi leto 2014 lahko bilo prelomno z vidika dobičkonosnosti. Podjetje bi lahko letos že poslovalo tako, da bi prihodnje leto lahko znova začelo izplačevati dividende. Pogoj za to pa je seveda znižanje neto zadolženosti na okoli 350 milijonov evrov in pa doseženi denarni tok iz poslovanja EBITDA, ki bi se moral letos približati 100 milijonom evrov.

V teh dneh potekajo tudi postopki za ponovno zadolžitev Slovenije s prodajo obveznic v višini okoli 3,5 milijarde evrov. Uspešna prodaja bi lahko bila dober znak za vlagatelje na slovenski kapitalski trg, ki bi po trenutni korekciji lahko nadaljeval pozitivno gibanje.

Prispevek izraža trenutno stališče avtorja in ne nujno tudi Abanke Vipe, d. d., v kateri je zaposlen. Prispevek ne predstavlja naložbenega priporočila.