Federer sprva ni nameraval nastopiti na obračunu s Srbi, a si je premislil. Pridružil se bo povsem svežemu zmagovalcu odprtega prvenstva Avstralije Wawrinki, s čimer bo za Švico v svetovni skupini tega tekmovanja igral prvič po porazu v prvem krogu leta 2012 proti ZDA. Nazadnje je bil v reprezentanci septembra istega leta v boju za obstanek proti Nizozemski.

"Zdi se, da je uspeh Wawrinke spodbudil Federerja in mu pokazal, da je lahko leto 2014 tudi naše leto v Davisovem pokalu," so zapisali pri švicarski teniški zvezi ob novici, da bodo v Novem Sadu precej močnejši, kot se je zdelo še pred dnevi. Švica bo namreč imela na terenu tretjega (Wawrinka) in osmega (Federer) igralca svetovne lestvice.

Pri Srbiji bodo manjkali najboljši igralci, saj v ekipi ni Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića in Viktorja Troickega, s podobnimi težavami pa se te dni ukvarja tudi selektor slovenske reprezentance Blaž Trupej, ki proti Portugalski ne bo mogel računati na Grego Žemljo, Aljaža Bedeneta in Blaža Rolo.