IBU je v torek začasno prepovedala nastopanje trem predstavnikom iz teh držav, saj so bili na testiranih pozitivni njihovi vzorci A. O testih so obvestili tudi Mednarodni olimpijski komite. IBU je za zdaj razkrila le, da so vzorce odvzeli odvzeli na tekmah v božičnem in novoletnem času. O morebitnih kaznih za biatlonce bo IBU razpravljala, če bodo pozitivni vzorci B, ko bodo bržkone znana tudi imena kršiteljev.

Ruska biatlonska zveza je po objavi novice o dopingu za danes sklicala izredni sestanek protidopinške komisije, ruska protidopinška agencija pa se za zdaj še ni odzvala.

"Pojma nimam, kdo od naših tekmovalcev bi lahko bil pozitiven. Prepričan pa sem, da ne gre za člane naše olimpijske ekipe, ti so pod popolnim nadzorom, kar se tiče dopinških kršitev," je dejal ruski minister za šport Vitalij Mutko. Trener ruske ženske ekipe Wolfgang Pichler je prav tako prepričan, da njegove izbranke niso vpletene v dopinške prekrške. "Bil sem zelo presenečen. Lahko pa rečem, da so vse moje tekmovalke 'čiste'," je pojasnil trener. V njegovi ekipi so Olga Zajceva, Olga Viluhina, Irina Starih, Jekaterina Šumilova, Jana Romanova in Jekaterina Glazirina.

Zadnji dopinški škandal iz biatlona sega v leto 2009, povezan pa je prav z ruskimi tekmovalci. Albina Ahatova, Jekaterina Jurjeva in Dimitrij Jarošenko so po pozitivnih testih decembra 2008 dobili prepoved nastopanja, ki je začela veljati le nekaj dni pred svetovnim prvenstvom 2009 v Pjeongčangu.