Davisov pokal in pokal Fed sta moška oziroma ženska različica ekipnega tekmovanja po državah. To pomeni, da so običajno najboljši igralci en teden na razpolago reprezentancam, da v tem času ne morejo veliko zaslužiti, predvsem pa gre v obeh primerih za naporni tekmovanji - moški igrajo na tri dobljene nize, dekleta pa lahko tudi štiri dvoboje v štirih dneh -, zato v zadnjem času prihaja do pogostih odpovedi najboljših igralcev in igralk na svetu.

Slovenija je bila vrsto let imuna na tovrstne muhe zvezdnikov in zvezdnic belega športa, zdaj ko so tudi naši postali pomembni členi v svetovnem tenisu, pa se je v nizom odpovedi srečala tudi Teniška zveza Slovenije.

Slovenska zasedba brez najboljšij treh

V Davisovem pokalu bodo pri Sloveniji manjkali trije od štirih najboljših igralcev, pri dekletih v pokalu Fed pa vse tri najvišjeuvrščene - Polona Hercog, Tadeja Majerič in Petra Rampre. Prva sanira novo poškodbo, že njeno tretjo resnejšo v zadnjih dveh sezonah, Rampretova pri 34. letih in bivališčem v ZDA ni zanimiva za TZS, Majeričeva, ki je v zadnjih dveh sezonah vidno napredovala in je trenutno 125. igralka na svetu, torej približno 60 mest za Hercogova, pa je zaradi individualnih interesov zavrnila igranje v državnem dresu.

Tako bo kapetanka Tina Pisnik s pomočnikom Andrejem Kraševcem na Madžarsko popeljala praktično drugo postavo Slovenije, v kateri bo prvič v karieri prva violina Nastja Kolar, ob njej pa še Mašo Zec Peškirič, Dalilo Jakupovič in Andrejo Klepač.

V prvi evroafriški skupini pokala Fed v Budimpešti bo nastopilo šestnajst reprezentanc. Dve najboljši se bosta uvrstili v kvalifikacije za svetovno skupino, dve najslabši bosta izpadli, ostale pa bodo za letos zaključile s tekmovanjem.

Poleg vseh odsotnosti tudi brez sreče na žrebu

Slovenija pri žrebu ni imela sreče, saj bo igrala v skupini z Avstrijo, Izraelom in Ukrajino. Glede na vse okoliščine in žreb si je Pisnikova za cilj postavila obstanek v prvi evroafriški skupini, za kar bil lahko zadostovala že ena zmaga (dvoboj vsebuje dve partiji posameznic in nastop dvojic).

"Naša pričakovanja so obstanek, zato bomo dale vse od sebe, da se domov vrnemo s statusom prvokategornic. Od dobrem vzdušju v ekipi je to brez dvoma dosegljivo," pravi Pisnikova, Kolarjeva pa dodaja: "Za seboj imam zelo dobro pripravljalno obdobje, zmaga na turnirju Itf prejšnji teden v Nemčiji pa mi je vlila še dodatno samozavest. Čutim se sposobna popeljati Slovenijo do začrtanega cilja."