Začetni proračun dvanajstih milijard dolarjev se glede na končne stroške, ki jih je pridelala organizacija iger v Sočiju, dandanes zdi obskuren. Izstavljen račun po nekaterih podatkih namreč znaša neverjetnih 51 milijard dolarjev, kar je že pred časom pritegnilo pozornost moskovskega inštituta za boj proti korupciji. Pri slednjem ugotavljajo, da se je zgolj izgradnja olimpijskih skakalnic podražila za šestintridesetkrat, hokejskih dvoran pa za petindvajsetkrat.

Vodja inštituta in eden izmed glavnih obrazov sicer skromne ruske opozicije Aleksej Navalni je s temi podatki le deset dni pred začetkom iger dodobra šokiral rusko javnost, že poleti pa si je zaradi najverjetneje preglasnega nasprotovanja politiki Kremlja prislužil petletno zaporno kazen, ki pa je bila kasneje le spremenjena v pogojno. A medtem je bila proti nekdanjemu kandidatu za ruskega župana vložena že nova preiskava.

Investicije zasebnikov zgolj kaplja v morje

Vendar glasnemu nasprotniku Putina to ni vzelo poguma prek radijske postaje Ekho Moskva javnost obvešča o nečednih poslih v Sočiju. S pikolovsko natančnostjo preiskovanja virov in spremljanjem stroškovnih trendov preiskuje vsak izdatek namenjen za Soči, pri tem pa je, kot trdi, že naletel na konkretne primere očitne korupcije. Gradbeni izvajalci naj bi od države zahtevali vedno nove denarne prilive, prav tako pa naj bi prikrivali provizije pri izgradnji objektov. Kot primer pri nemškem Der Tagesspeglu navajajo izgradnjo avtoceste in zimskošportnega središča v Krasnaji Poljani, ki sta po ocenah Navalnija stala več kot 6,4 milijarde evrov.

(Foto: Reuters)

Okoli 30 odstotkov vseh izdatkov naj bi sicer pokrili s pomočjo investicij bogatih ruskih oligarhov, a če gre verjeti Navalniju, takšen izračun ne zdrži, saj njihov prispevek menda znaša zgolj 3,5 odstotka.

Putin o korupciji ne ve ničesar

Do povsem drugačnega izračuna je, zanimivo, prišel ruski premier Dimitrij Medvedjev, ki trdi, da bodo olimpijske igre stale »zgolj« 4,3 milijarde evrov, levji delež ostalih stroškov pa je namenjen za razvoj preostale infrastrukture, od katere bo imela korist celotna črnomorska regija Krasnoder.

(Foto: Reuters)

In kaj na vse glasnejše očitke opozicije poreč prvi mecen iger Putin? Pred tednom dni je v intervjuju z ruskimi mediji izrazil začudenje nad obtožbami. »V tem trenutku ne vidim resnih primerov korupcije. Dvig cene gre včasih pripisati gradbenih izvajalcem, ki namerno dvigujejo cene, spet drugič gre za napako pri oceni investicij v gorskih predelih.«

Resnica je nekje vmes

Ekonomist Jevgenij Jasin z ekonomskega visokošolskega zavoda v Moskvi pa medtem razburjeni ruski javnosti polaga na srce, naj ne verjamejo besedam Putina niti opozicije. Resnica je po njegovem prepričanju vedno nekje vmes, vendar se sam boji, da se rojaki do nje ne bodo nikoli dokopali.