TSK Bled ima najštevilnejše klubsko zastopstvo na igrah. Ta podatek je nedvoumen dokaz delovanja športa na klubski oziroma društveni ravni, ki je velikokrat prezrta. Večinoma je v ospredju reprezentančni nivo, osnovna raven pa se kar nekako pozablja. Pet tekačic, pet biatloncev in biatlonka so dovolj jasen odraz delovanja v tekaško-biatlonskih klubih. Da imajo najbolj dejavni klubi največ predstavnikov, ni presenečenje. Povezava je nedvoumna. Kot smo omenili, ima Bled štiri olimpijce, klub pa ima tudi največ registriranih tekmovalcev v smučarskem teku v tej sezoni – 47. Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek sta članici TSK Triglav Kranj, ki je drugi po številu tekmovalcev (37). Enako število jih imata tudi Jub Dol pri Ljubljani, ki letos nima olimpijca, in TSK Logatec, kjer obžalujejo odločitev OKS, da kljub delno izpolnjeni normi na igre ne gre njihov Boštjan Klavžar. Podobno je tudi v biatlonu, kjer sta Klemen Bauer in Peter Dokl člana najbolj dejavnega kluba TSK Ihan. Edini biatlonski novinec na igrah Simon Kočevar je član SK Lož na Notranjskem, ob ljubljanskem SK Brdo druge najbolj dejavne biatlonske sredine z najštevilnejšo biatlonsko bazo v starejših kategorijah.

Njihov član Lenart Oblak ni dobil zaupanja pri Urošu Velepcu kot peti mož proti Kočevarju. Glede na okolje v ihanski paket sodi še Teja Gregorin, a je Ihanka članica kluba Nika Ihan z le eno tekmovalko. Ta anomalija na biatlonskem področju ni posebnost. Jakov Fak je član ŠD Pokljuka, društva, ki nima drugih tekmovalcev, osrednja dejavnost je organizacija tekem, predvsem svetovnega pokala na Pokljuki. In tudi nesojena olimpijka Andreja Mali je pod okriljem lastnega kluba ŠD Mali svet, a je treba vedeti, da je bila dolga leta članica TSK Jub Dol. Sklep je nedvoumen: le iz najbolj množičnih in najbolj dejavnih klubskih okolij je možna pot do olimpijskih sanj.

Glede na piramido delovanja športa od klubske do reprezentančne ravni je slikovit podatek tudi število udeležencev mladinskega svetovnega prvenstva v tekih, ki se danes začne v dolini Fiemme. Prihajajo iz petih klubov. Znova jih ima največ, štiri, TSK Bled, s tem, da je ena od vročih favoritinj za kolajno olimpijka Razingerjeva. Po tri reprezentante imata TSK Logatec (oba najboljša tekača Miha Šimenca in Roka Tršana) in TSK Triglav Kranj (mladinki Anamarijo Lampič in Leo Eifalt), po enega pa SK Ihan in Jub Dol. Vsi ti mladi tekači v zadnjih letih niso zamenjali klubskih sredin in so popoln odraz klubske dejavnosti, kje najbolje in največ delajo, in ne zgolj tega, kje imata smučarski tek in biatlon najdaljšo tradicijo. Ob vsem tem se na uspešno delovanje klubov vsaj iz tekaške prakse jasno kaže vpliv trenerjev, zaposlenih prek panožnih športnih šol, ki delujejo po klubih. V biatlonu imajo drugačen panožni sistem, saj tudi pri mladih deluje na reprezentančni ravni. Notranjec Simon Kočevar pa je sploh edini iz mlajšega vala, ki se mu je uspelo prebiti skozi sistem do olimpijske reprezentance.