O trenutnem zdravstvenem stanju Schumacherja lahko mediji le ugibajo, saj je zadnje informacije njegova tiskovna predstavnica Sabine Kehm javnosti podala 17. januarja, ko je izdala zgolj, da je sedemkratni svetovni prvak stabilen.

Po dodatne odgovore so se zato podali pri tiskovni agenciji AFP in se obrnili na neodvisne strokovnjake. Slednji Schumacherjevega zdravstvenega stanja niso želeli komentirati, so pa zato spregovorili o splošnem načinu zdravljenja v primerih kot je Nemčev.

»Udarec v glavo povzroči modrice in otekanje, to pa vodi do povišanega pritiska v možganih. Eden izmed načinov, da nadzorujemo takšno poškodbo je, da pacientu in njegovim možganom zagotovimo počitek, pri tem pa s pomočjo umetnega respiratorja dovajamo kisik v možgane,« pojasnjuje profesor nevrokirurgije na Univerzi Nancy Gerard Audibert, pri tem pa poudarja, da je bolj ali ne redkost, da je pacient v umetni komi več kot tri tedne.

Ko se pritisk v lobanji stabilizira na običajno raven, zdravniki zmanjšajo količino pomirjeval, pacienta pa prebudijo iz kome. A Audibert pri tem poudarja: »Ni neobičajno, če pacient kljub temu ne pride k zavesti.«

Bernard Vigue iz Univerzitetnega kliničnega centra Bicetre pa dodaja, da se pacienti po nesrečah s podobnimi poškodbami kot je Schumacherjeva, pogosto iz kome zbudijo z motnjami. »Okrevanje je lahko zelo dolgotrajno. V nekaterih primerih čas okrevanja traja med enim in tremi leti,« nič kaj optimistično sklene Vigue.