Bil je 17. februar 2010. Dan, ki ga slovenski šport ne bo nikoli pozabil. Junakinja je bila Petra Majdič, ki je v Vancouvru najprej zletela v skalnato jamo, nekaj ur kasneje pa z zlomljenim rebrom osvojila olimpijski bron. Toda tisti večer se je dogodilo še nekaj. Odbojkarji ACH Volleyja so v gosteh premagali Macerato in storili odločilen korak k uvrstitvi na zaključni turnir četverice v ligi prvakov. Tedaj je Slovenija proslavljala v domovini, Vancouvru in v Macerati.

Zdaj, skoraj štiri leta kasneje, so pred vrati nove zimske olimpijske igre, na katerih imajo Slovenci več adutov za odličja, kot so jih imeli v Kanadi. Bistveno drugače je na slovenski odbojkarski sceni. Tam se je v nedeljo končalo neko obdobje, saj je ACH Volley izgubil že v polfinalu slovenskega pokala. Prvič po letu 2006 je tako domačo lovoriko osvojil neki drug klub. To je Salonit Anhovo, ki je včeraj s 3:2 ugnal Calcit Kamnik. Nedvomno se je slovenska klubska odbojka spet vrnila v obdobje, ko lovorike osvajajo moštva na amaterski osnovi. Kluba, ki bi lahko držal stik z evropsko elito, pa ni več.

Znova bodo uspešni predvsem tisti kolektivi, ki bodo znali z majhnim kupčkom cekinov ustvariti presežek. Ključna vlogo bo imelo delo z mladimi igralci, saj bo to glavni bazen za črpanje odbojkarjev, ki lahko prinesejo rezultat. K tem koreninam so se v zadnjem obdobju vrnili v Kamniku in Kanalu ob Soči, delo na zdravih temeljih pa se jim je očitno kmalu povrnilo. Salonitu s pokalno lovoriko, Calcitu pa s polfinalnim skalpom ACH Volleyja, pri katerem več kot očitno dokončno izgubljajo kompas. Po praznih bančnih računih je namreč usahnila še delovna vnema na treningih, kar je prineslo razpad sistema v polfinalu slovenskega pokala. Na eni strani je to razumljivo, saj glavne motivacije v obliki lige prvakov ni več, a na drugi strani ima ACH v moštvu skoraj same slovenske igralce, ki bi morali imeti v domačih tekmovanjih več želje.

Čeprav je organizator zaključnega turnirja obema finalistoma zagotovil prenočitev, te možnosti niso mogli izkoristiti vsi. Predvsem nekateri člani Calcita, ki so morali včeraj dopoldan na delo v redne službe. Med njimi je tudi trener Kamničanov Marko Brumen, ki poučuje matematiko na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol. Več sreče s svojim delodajalci in profesorji so imeli v Kanalu, kajti v Mariboru je prespala celotna zasedba Salonita. V njej poleg najbolj učinkovitega igralca Dejana Čabarkape izstopata še dva posameznika. Prvi že po imenu, saj se kliče Israel Dos Santos. Prihaja iz Brazilije, kar je hitro opazno tudi po njegovem proslavljanju točk v nogometnem stilu. V krajih ob Soči se je povsem udomačil, saj skupaj s Slovenko pričakuje drugega otroka, v klubu pa zanj le stežka dobijo oblačila, ker so mu baje premajhne celo trenirke v velikosti 3XL. V ekipi pa je tudi fant, ki bo še pogosto gost športnih strani časopisov. Ime mu je Jure Okroglič. Ravno včeraj je praznoval 17. rojstni dan, pred vsakim servisom pa žogo igrivo zavrti na prstu. Poznavalci ocenjujejo, da gre morda celo za največjega talenta slovenske odbojke, znanci pa dodajajo, da ima fantič glavo na mestu. Šport ima sicer v genih, saj je odbojko odlično igrala tudi njegova mama Meta z dekliškim priimkom Močnik iz Gorenjske, ki je zdaj trenerka.

Toda če je bilo kaj jasno pred finalnim obračunom, je bilo to, da bo tekma napeta in izenačena. Nasprotnika bi težko bila bolj enakovredna, na koncu pa so več sreče, iznajdljivosti in mirnih živcev imeli odbojkarji Salonita. Za Kanalce je to osma pokalna lovorika, s čimer so na večni lestvici spet ujeli ACH Volley. »Zbrali smo zadnje atome moči, da smo dobili peti niz,« je po zmagi ves prepoten dejal trener Salonita Leon Schilling. »Zame je to prva članska lovorika, pred tem pa sem jih precej osvojil s kadetskimi in mladinskimi selekcijami. Imamo mlado ekipo, ki so ji pred začetkom sezone vsi napovedovali dno lestvice. Na treningih smo dobro delali, rezultat pa je vedno posledica dela,« je pripovedoval 36-letni trener pokalnih prvakov. Zraven je zatrdil, da si bo moštvo privoščilo pošteno zabavo – zaradi pokalne lovorike ter dveh slavljencev. Poleg Okrogliča je včeraj rojstni dan (23 let) praznoval še Ambrož Sirk.