Prejšnji četrtek so poslanci študentskega zbora Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani sprejeli spremembe akta o ustanovitvi Zavoda Radia Študent, s spremembo 19. člena statuta pa ŠOU v Ljubljani po novem imenuje štiri od sedmih članov sveta Zavoda Radia Študent. To pomeni, da ima ŠOU v svetu, v katerem so doslej sedeli po trije predstavniki radia in ŠOU ter skupno izbrani predstavnik strokovne javnosti, absolutno večino, so konec tedna sporočili z radia.

Zaskrbljujoče napovedano dodatno zniževanje sredstev ustanovitelja radia

Na spremembe so se med drugim odzvali v Društvu novinarjev Slovenije. Zapisali so, da omenjene spremembe in način, na katerega so bile sprejete, predstavljajo primer podrejanja neodvisnega medija vsakokoratni vladajoči študentski koaliciji in ogroža uredniško avtonomijo radia. Zapisali so, da je prav tako zaskrbljujoče napovedano dodatno zniževanje sredstev ustanovitelja radia. V društvu zato k reševanju statusnega in finančnega položaja radia pozivajo tudi pristojna ministrstva.

»Absolutna večina v rokah institucije, ki že več kot desetletje iz mandata v mandat vedno znova šokira študentsko populacijo s primeri koruptivnih praks, spornimi interpretacijami pravil in z občasno kazensko ovadbo, je škodljiva za katerikoli zavod,« pa so sporočili iz Iniciative za demokratični socializem. »Študentske poslance, ki so v neregularnih okoliščinah glasovali za spremembo akta, zato pozivamo, da podprejo poslanske skupine Iskra, Zagon in Modro za študente v prizadevanjih za povrnitev akta v svojo prvotno obliko,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Umazana politična igra ter slo po denarju

Iz gibanja in stranke TRS so sporočili, da so zgroženi nad načinom odločanja in samo odločitvijo ŠOU v Ljubljani, »ki je po hitrem in proceduralno spornem postopku spremenila akt o ustanovitvi Zavoda Radia Študent«. Študentski zbor ŠOU v Ljubljani se po njihovem mnenju ne zaveda pomembnosti 45-letnega delovanja radia. Dodali so še, da organizacija zopet kaže na to, da gre za umazano politično igro, željo vladajočih po oblasti, slo po denarju ter uničevanje avtonomnosti omenjenega radia.

Odzvali so se tudi v uredništvu Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo, kjer ostro protestirajo rušenju po njihovem mnenju najpomembnejšega neodvisnega medija v državi, ki ga izvaja ŠOU v Ljubljani. Radio Študent je, kot navajajo v omenjenem uredništvu, eden redkih prostorov, ki ni dopustil, da bi ga »kolonizirala poblagovljena črvivost«. Ustvarjalcem radia v uredništvu izražajo polno podporo in solidarnost pri boju za ohranitev neodvisnosti in prodornosti, so zapisali v sporočilu za javnost.