Jay Z je dobil grammyja skupaj z Justinom Timberlakeom za najboljšo rap pesem kolaboracijo (Holy Grail), vendar se je potolažil s skupnim nastopom s soprogo Beyonce, pred občinstvom v dvorani Staples Center v Los Angelesu in milijoni gledalcev pred televizijskimi zasloni pa je izrekel hvaležnost tudi zaradi njune dve leti stare hčerke Blue.

Justin Timberlake je poleg kolaboracije z Jay Z-jem dobil še dva grammyja, in sicer za najboljšo R&B pesem (Pusher Love Girl) ter glasbeni video (Suit & Tie). Občinstvo v dvorani pa je raznežil Bruno Mars, ki je grammyja za najboljši pop vokalni album posvetil svoji pokojni materi.

Zmagovalci večera Daft Punk in Pharrell

Daft Punk sta pobrala grammyja še za najboljši plesni elektronski album (Random Access Memories) in najboljši nastop pop dueta ali skupine (Get Lucky). Štiri grammyje je pobral tudi Pharrell Williams, ki je skupaj z Nilom Rodgersom sodeloval pri izvedbi Daft Punkove pesmi Get Lucky.

(Foto: Reuters)

Macklemore & Ryan Lewis sta dobila grammyja za najboljšega novega umetnika, za rap album The Heist, najboljši rap nastop in najboljšo rap pesem (Thrift Shop).

Njun uspeh je toliko večji, ker ju je odbor za rap nagrade izključil in ju želel preseliti v pop kategorijo, vendar pa je glavni odbor za grammyje odločil, da ostaneta med raperji.

Skupinska poroka poskrbela za solze navdušenja

Macklemore & Ryan Lewis sta sodelovala tudi pri senzacionalni skupinski poroki 33 homoseksualnih parov na podelitvi grammyjev s pesmijo Same Love. Prišla je še Madonna, oblečena v belo in pokrita z belim klobukom, ki je zapela Open Your Heart, Queen Latifah pa je ob solzah in navdušenemu ploskanju prisotnih v dvorani opravila poročno ceremonijo.

Novozelandka postala najmlajša dobitnica grammyja

Med ženskami je z dvema grammyjema kraljevala 17-letna Novozelandka Lorde, ki je postala najmlajša dobitnica grammyja za pesem leta (Royal), nagrajena pa je bila tudi za najboljši pop solo nastop. Alicia Keys je osvojila nagrado za najboljši R&B Album (Girl on Fire).

Lorde je postala najmlajša dobitnica grammyja. (Foto: Reuters)

Sanjska ekipa Dave Grohl, Paul McCartney, Krist Novoselic in Pat Smear je osvojila grammyja za najboljšo rock pesem (Cut Me Some Slack), Imagine Dragons pa za najboljši rock nastop (Radioactive).

Med kar 58 nagrajenci tudi legendarni Black Sabbath in Led Zeppelin

Skupina Black Sabbath je slavila v kategoriji najboljših težkometalnih nastopov (God is Dead?), Led Zeppelin pa je naravnost iz naftalina osvojil prvega grammyja za najboljši rock album (Celebration Day).

Grammyje so podelili v kar 58. kategorijah. Med zmagovalci se je znašla Kacey Musgraves, ki je pobrala nagrado za najboljši country album (Same Trailer Different Park), in najboljšo pesem (Merry Go'Round).

Grammyja za najboljši country solo nastop je dobil Darius Rucker (Wagon Wheel), za najboljši nastop dueta ali skupine pa Civil Wars (From This Valley).

Paul McCartney in Ringo Starr (Foto: Reuters)

Za najboljši jazz vokalni album je nagrado dobil Gregory Porter (Liquid Spirit), Terri Lyne Carrington pa je pobrala grammyja za najboljši jazz instrumentalni album (Money Jungle).

Pomanjkljivo oblečena Beyonce in Jay Z sta uvodoma skupaj zapela njeno pesem Drunk in Love, podelitev, ki jo je ponovno vodil LL Cool J, pa so popestrili odmevni glasbeni nastopi.

Pianist Lang Lang je pospremil Metallico pri ponovni izvedbi pesmi One, s katero je skupina nastopila na podelitvi grammyjev pred 25 leti, skupaj so nastopili tudi Imagine Dragons in Kendrick Lamar, Chicago in Robin Thicke, Taylor Swift in John Legend, Paul McCartney in Ringo Starr ter drugi.