»Delam še veliko napak, ampak verjamem, da jih bo z vsako dirko manj. S tem prvim nastopom med elito sem zadovoljen. Počutil sem se odlično, čeprav je bilo v zadnji etapi na koncu zelo težko. Dirkanje v Avstraliji mi je všeč. Tudi zato mi ne bo težko ostati tu še na eni dirki v februarju,« je po zaključku 16. dirke avstralskega Toura svoje vtise strnil Matej Mohorič, ki je kot edini Slovenec sodeloval na uvodni dirki WorldToura. Šestdnevni Tour Down Under je svetovni prvak med mlajšimi člani končal na 89. mestu, pol ure za domačim junakom Simonom Gerransom (Orica). V razvrstitvi mladih je krstno dirko končal kot deseti.

Vse bliže je tudi evropski del sezone. Potem ko Grega Bole še vedno nima ekipe, je v 18 elitnih ekipah z licenco ProTeam z zagotovljenim nastopom na vseh 28 največjih enodnevnih in etapnih dirkah WorldToura osem slovenskih kolesarjev. Po številčnosti so na 15. mestu, skupaj prihajajo iz 41 držav. Matej Mohorič je sploh najmlajši med 506 kolesarji in eden od 92 novincev v elitnih ekipah. Med mlajšimi in manj izkušenimi je tudi Jan Polanc (Lampre), a se lahko pohvali vsaj z nekajmesečnim stažem v lanski jeseni. V drugo elitno sezono zelo optimistično pelje Luka Mezgec (Giant). Kamničan na treningih že kaže sposobnosti, ki so zelo blizu glavnima zvezdnikoma ekipe Degenkolbu in Kittlu. Z lanskim uspelim debijem na italijanskem Giru ima Mezgec v delčku podzavesti tudi Trst. Zadnja etapa Gira bo eden vrhuncev tudi za navijače.

Dirke nižje ravni se v Evropi začenjajo že 2. februarja v Donoraticu, kjer bo na startu tudi ljubljanska Radenska. Na arabskem polotoku z dirko Po Katarju bodo 9. februarja tekmovalni program začeli Kristijan Koren (Cannondale), ki bo tudi to sezono večinoma ob zvezdniku Petru Saganu, Marko Kump (Tinkoff-Saxo) in najstarejši Borut Božič (Astana). Idrijec ima po lanski uspešni pomladi z izbornim drugim mestom na Gent-Wevelgemu veliko željo ponoviti niz nastopov na severnih klasikah. Zaradi zloma zapestja, ki mu je prekrižal načrte za dobršen del sezone, ima neporavnane račune tudi na legendarni dirki Pariz–Roubaix. Velemojstra za etapne dirke Simon Špilak (Katjuša) in Jani Brajkovič (Astana) želita že po tradiciji po »ogrevanju« v Omanu, na Malorki in španski Andaluziji odlično začeti sezono na prvih dveh velikih etapnih WorldTour dirkah v začetku marca, Pariz–Nica in Tirreno–Adriatico. Belokranjec ima še posebno izrazit motiv, saj si želi zgodaj zagotoviti dobro izhodišče za novo pogodbo, potem ko ga z Astano veže le zvestoba v letu 2014. Na italijanskem Giru je že predviden za pomočnika Italijanu Scarponiju. Teh skrbi Špilak, daleč najbolje plačani slovenski profesionalni kolesar, nima. Kot specialist za enotedenske etapne preizkušnje bo verjetno dobil nalogo tudi na Giru ali Touru, ki se je je doslej otepal.

Nastop na teh slednjih prestižnih dirkah, vendar v ženski različici, so si zastavili tudi v prvi ženski profesionalni ekipi BTC City Ljubljana. Vodja ekipe Gorazd Penko je držal obljubo. Pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI je registriranih 31 ženskih ekip. Po moči zasedbe glede na štiri najmočnejše kolesarke, upoštevajoč točke UCI (Polona Batagelj, Avstrijka Martina Ritter, Poljakinja Eugenia Bujak in Hrvatica Mia Radotić), je ljubljanska BTC City na 23. mestu, prvih dvajset ekip je že dobilo povabilo na ekipno svetovno prvenstvo. Kronometer Nagrada Ljubljane (6. junij) bo ob tem tudi prva ženska kategorizirana mednarodna dirka v Sloveniji. V tem letu je to poleg VN Izole osrednja novost koledarja. In prav z VN Izole 22. februarja se bo odprla domača sezona peščice kategoriziranih mednarodnih dirk. Organizacija je v domeni Kolesarske zveze Slovenije.