Prejšnji teden je v Idrijo iz Japonske prispela sila nenavadna depeša. S tamkajšnjega cesarskega dvora so sporočili, da je japonsko princeso Kiko Akišino lanskoletni obisk v Idriji, predvsem pa v Čipkarski šoli Idrija, tako navdahnil, da je idrijski čipki posvetila pesem. Prebrala jo je na tradicionalnem branju poezije Utakai Hajime v japonski cesarski palači, ki ga na dvoru priredijo vsako leto 15. januarja. Gre za staro tradicijo iz 8. stoletja, ko pesmi napišejo in berejo člani cesarske družine, vključno s cesarjem in cesarico, od 19. stoletja naprej pa na branju lahko sodeluje tudi širša javnost.

Letošnja tema pesniških miniatur je bila tišina, tišino pa je princesa našla v tihi govorici otroških rok, ki ustvarjajo idrijsko čipko. V slovenskem prevodu študentke japonistike Anje Šterk in njene profesorice Chikako Shigemori Bučar bi pesem zvenela takole: »Otroške roke s kleklji hitijo, tiho nastajanje idrijskih čipk«, v drugi različici pa: »Otroške roke spretno hitijo, tiho klekljanje idrijskih čipk«.

Obisk Idrije si je par želel sam

V Idriji so navdušeni. V občinski upravi so zapisali, da je to Idriji v veliko čast in da zgovorno priča, kakšen vtis so idrijske čipke, Čipkarska šola Idrija z njenimi učenkami, učenci in učiteljicami, živo srebro in mesto Idrija naredili na japonskega princa in princeso Akišino ob njunem lanskoletnem obisku v njihovem mestu. Gosta z japonskega cesarskega dvora sta se v Idriji v okviru tridnevnega obiska v Sloveniji mudila konec junija, Idrijo pa sta si med možnimi kraji izbrala sama. Sprehodila sta se po mestu, si ogledala muzej in grad, prisluhnila Godbenemu društvu rudarjev Idrija – najstarejši pihalni godbi na stari celini, najdlje pa sta se pomudila v Čipkarski šoli Idrija. Slednja deluje od leta 1876 in je najstarejša in najštevilčnejša čipkarska šola na svetu, ki neprekinjeno deluje od ustanovitve dalje.

Vodja čipkarske šole Metka Fortuna obiska ne bo nikoli pozabila. »Oba s princem sta bila zelo prijetna in če poleg ne bi bilo vsega spremstva, bi težko verjeli, da gre za tako pomemben obisk,« se spominja. Učenke in učenci šole so princu in princesi pokazali, kako se izdeluje idrijska čipka, in gosta sta se ustavila pri vsakem posebej in pokazala živo zanimanje za znanje in spretnost otroških prstov. Ob tem so jima podarili tudi protokolarni darili. Princu, ki je doktor biologije in ornitolog, blazinico z dišečimi zelišči in klekljano čipko v kraljevsko zlatorumeni barvi v obliki piščančka, princesi pa šopek klekljanih belih in rožnatih cvetov slovenske in japonske češnje.

Šopek s posebno energijo

»Šopek je skupaj s floristom Ivom Uršičem zasnovala Maja Svetlik. Posebnost tega šopka pa je, da so prav vsi naši učenci prispevali svoj del, tudi tisti, ki so se klekljanja šele začeli učiti. Izžareval je posebno energijo in zdi se, da jo je princesa takoj začutila, saj ga ni izpustila iz rok,« pripoveduje vodja čipkarske šole.

Šolo vsako leto obiskuje več kot 400 nadobudnih mladih učencev in več kot 150 starejših, ki se želijo naučiti ali pa izpopolniti svoje znanje klekljanja. Fortunova je pojasnila, da je poslanstvo njihove šole na mlade prenesti osnove tradicionalne idrijske čipke, s tem, ko jih učijo risati vzorce, pa jih usmerjajo tudi v razvoj. Idrijska čipka namreč vse pogosteje postaja del modnega in oblikovalskega sveta.