Ni bil veleslalom, pa čeprav bi bilo logično, da bi bil. Izmed svojih 23 zmag v svetovnem pokalu je namreč Tina Maze na zmagovalno stopničko kar 13-krat stopila prav v veleslalomu. Bil je smuk in kar je najpomembneje, Črnjanka je znova stopila na pota stare slave in v 22. tekmi letošnje sezone v njej tako ljubi Cortini d'Ampezzo vendarle na tekmice znova gledala zviška.

»Velik kamen se mi je odvalil od srca. Pa saj sem že prej dobro smučala, toda... Mauro Pini mi je dejal, naj smučam s čustvi. Prvič mi je trener rekel, da naj tako smučam. Andrea Massi mi namreč vedno reče, da naj pustim čustva ob strani. Toda čustva so pri ženskah zelo pomembna, ne smem jih zatirati ali ignorirati, pa čeprav je to pogosto na poti do vrhunskega dosežka potrebno. Odkar je v moštvu nov trener, se je energija sprostila, vsi smo bolj mirni in tako pričakamo tudi tekme. Tako lahko bistveno bolj zbrano naredim, kar moram,« je z značilnim nasmeškom na licih, ki jo je krasil vso lansko sezono, zaupala Tina Maze, ki je v smuku pred tem slavila 2. februarja 2008 v St. Moritzu in 2. marca 2013 v Garmisch-Pertenkirchnu.

Na progi Olympia delle Tofane je bila za Slovenko srečna številka 19, najbližjo zasledovalko, Švicarko Marianne Kaufmann-Abderhalden, je ugnala za 27 stotink sekunde, njena zmaga pa je bila že 69. za slovensko alpsko smučanje. Tina ni bila edina, ki je po zmagi lažje zadihala, tudi Andrea Massi, njen trener, prijatelj in partner, je bil videti sproščen. »Dolgo sem čakal in čakanje ni moja najboljša lastnost. Pričakoval sem sicer, da bo dolgo trajalo, da bo Tina znova zmagala. Bilo je stresno za vse. Vedeli smo, da smuča dobro in ima dober material, toda vedno so zmanjkali centimetri in desetinke. Vse tekmovalke spoštujem, zato vedno čakam, da je tekme konec in se zmage nikoli ne veselim prej. A ko sem tokrat videl Tinino smučanje, njeno perfekcijo, sem vedel, da je ne more ustaviti nihče,« je dejal Italijan in kot glavni razlog za spremembo na bolje v Tininem smučanju navedel novega trenerja: »Je velik strokovnjak. V boju za vrhunski rezultat ne štejejo metri ali kilometri, temveč podrobnosti, na primer boljša videoanaliza, dodatna informacija, vzdušje. Za Tino najbolj šteje ekipa, če v njej ni dobrega vzdušja, in tega ni bilo, ona ne funkcionira.«

Smuku je sledila superveleslalomska tekma, na kateri so bili apetiti moštva Team to aMaze znova visoki. S številko 17 je ciljno črto prevozila kot druga, na koncu pa zasedla peto mesto, 72 stotink sekunde za Švicarko Laro Gut. Na progi, ki jo je postavil Tinin trener Pini, je z 11. mestom presenetila Maruša Ferk. Kljub temu da je bila to zanjo četrta tekma v štirih dneh. »Poznala se mi je utrujenost v nogah, tudi psihično se je bilo težko zbrati. Rekla sem si, da moram odpeljati še to progo, spodaj pa lahko tudi padem in čakam, da me poberejo. Proga je bila zahtevna, treba se je bilo zbrati in pametno odpeljati vse odseke. Očitno prihajam v dobro formo, tudi na smučeh se dobro počutim,« je bila zadovoljna Slovenka, katere dosežek kariere ima že dolgo brado, potem ko je bila na edinih stopničkah leta 2009 v Garmisch-Partenkirchnu v slalomu.

Vzpenjajoča se forma lani z naskokom najboljše smučarke na svetu veseli toliko bolj, ker bosta konec tedna tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori, slab teden kasneje pa se v Sočiju že začenjajo tudi olimpijske igre. »Moj cilj je stopnjevanje forme in tekmi v Cortini ter prihajajoči v Kranjski Gori, kjer še nikoli nisem zmagala, bodo pomembne za samozavest pred olimpijskimi igrami. Po teh korakih, ki sem jih naredila v zadnjem času, lahko tudi Vitranc pričakujem bolj optimistično. Smuk, na katerem sem zmagala, je letos očitno moja najboljša disciplina, kar je malo smešno. Največ pa lahko naredim na slalomu, zato se naslednje tekme v tej disciplini zelo veselim. Kranjska Gora prihaja ob pravem času. V februarju sem vedno prišla v boljšo formo, izjema je bilo lansko leto. Doma bom skušala narediti vse, kar bo mogoče, tudi na olimpijske igre pa odhajam z dobrimi občutki,« je še zaupala slovenska smučarka, katere izidi pa so kljub manjši krizi še vedno vrhunski – v skupnem seštevku svetovnega pokala je s 754 točkami namreč peta, na stopničkah pa je v letošnji sezoni stala štirikrat, ob zmagi ima še drugo in dve tretji mesti.